Pocetna Društvo Užički poljoprivrednici na Novosadskom sajmu

Užički poljoprivrednici na Novosadskom sajmu

782
0
Podelite

Na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu i 120 poljoprivrednika iz Užica za koje je lokalna samouprava po  tradiciji obezbedila besplatan odlazak

Poljoprivredni proizvođači grada Užica posle dve godine pauze izazvane epidemijom korone ponovo su bili u prilici da  otputuju na Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu.

Za odlazak se prijavilo 120 poljoprivrednika koji su jutros krenuli  sa parkinga kod Stadiona put Novog Sada. Besplatan odlazak poljoprivrednika na jedinstvenu smotru dostignuća u agraru grad Užice praktikuje od 2006. godine. U obaveštenju za odlazak bilo je navedeno da je potrebno dostaviti potvrdu o registrovano poljoprivrednom domaćinstvu, a zainteresovani proizvođači bili su u obavezi da kupe sajamsku ulaznicu od 400 dinara  Proizvođači koji imaju neizmirena dugovanja prema jedinici lokalne samouprave na osnovu ranije ostvarenih posticaja nisu mogli da ostvare pravo na besplatan odlazak na Sajam.

Atrakcija Sajma ove godine bio je bik Veliša koji je poneo titulu najtežeg i najvećeg grla sa 1700 kilograma i pripada gazdinstvu Jeremić iz Bogatića. Najskuplja mašina sajma bio je silažni kombajn od 450.000 evra koji je prodat. Na sajmu je rečeno da se u Srbiji na više od 23.000 hektara gaje organski proizvodi  i da se za deset godina udvostručio broj proizvođača. U Srbiji se trenutno  organskom proizvodnjom bavi 7000 ljudi, a užički kraj i Zlatibor dobro su zastupljeni sa ovim vidom poljoprivredne proizvodnje.