Pocetna Društvo „Na maturu bez automobila“

„Na maturu bez automobila“

732
0
Podelite

Za maturante užičkih srednjih škola Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa Savetom za saobraćaj Užice i Udruženjem „Roditelj“ organizovali su akciju u okviru kampanje „Na maturu bez automobila“na kojoj je prikazana simulacija čeonog sudara na kosoj ravni i prevrtanje automobila. Održana je i tribina na kojoj je Milica Knežević, studentinja iz Zrenjenina prenela svoje iskustvo o teškoj saobraćajnoj nezgodi koja joj je promenila život..

Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja rekao je da su mesec maj posvetili mladima odnosno maturantima sa ciljem podizanja svesti o značaju upotrebe sigurnosnog pojasa koji smanjuje smrtnost u saobraćajnim nezgodama za 50 odsto.

-Oba simulatora ostavljaju veoma jak utisak, a kampanja je krenula od 2014.godine kada su se maturanti vraćajući se sa maturske večeri pod dejstvom alkohola doživeli saobraćajnu nesreću i smrtno stradali. Zato mlade konstantno treba podsećati da trenutak nepažnje može imati nesagledive posledice- upozorio je Koković.

Slobodan Šiljković, član Gradskog veća za saobraćaj istakao je važnost kvalitetnih i stalnih obuka kako ne bi došlo do saobraćajnih nezgoda.

-Ove godine Grad Užice je izdvojio sredstva za obuke od predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog uzrasta.  Maturanti su nam sada ciljna grupa jer oni koji već voze mogu da vide šta može da se desi u toku vožnje. Obukama i predavanjima  koje realizuju  Crveni krst, Saobraćajna škola i Udruženje „Roditelj“ trudimo se da utičemo kako bi broj saobraćajnih nezgoda bio u što manjoj meri-naglasio je Šiljković.

Na tribini maturanti su  mogli da čuju i priču mlade Milice Knežević, koja je posle saobraćajne nezgode u vozilu kojim je upravljao vozač pod dejstvom alkohola zadobila povrede, koje su uslovile da danas bude u invalidskim kolicima. Posle velike borbe uspela je da, kako kaže, živi normalan život, ali postoje stvari koje nikada ne može vratiti.

Svake godine strada preko 100 mladih ljudi starosti od 15-30 godina. Prošle godine smrtno je stradalo 67 vozača, 44 putnika i troje dece jer nisu koristili sigurnosni pojas, od ukupno oko 500 koliko je poginulo u Srbiji, podaci su Agencije za bezbednost saobraćaja.

Grad Užice je među 40 lokalnih samouprava u kojima je organozovana akcija sa simulatorima tokom maja meseca.