Pocetna Društvo „Dohvati umetnost“ za osnovce

„Dohvati umetnost“ za osnovce

244
0
Podelite

Deca u mlađem uzrastu već se formiraju kao budući likovni umetnici i publika. Edukativni programi koje Gradska galerija realizuje sa našim školama su u skladu sa savremenim evropskim galerijskim i muzeološkim trendovima – istakao je Zoran Cvetić, direktor užičke Gradske galerije.

Gradska galerija već godinama ima kontinuitet rada sa decom iz osnovnih i srednjih škola. U okviru programa „Dohvati umetnost“ posle dve godine pauze zbog epidemije koronavirusa sa učenicima Osnovne škole „Stari grad“ održana je radionica „Tajna jedne skulpture“ u okviru izložbe crteža i skulptura Dejana Trivunca.

– Кoncept je fokusiran na izložbe koje su u toku i deci su zanimljive radionice. U dogovoru sa autorom izložbe napravljena je radionica gde su deca čulom dodira osetila umetničko delo – rekao je Zoran Cvetić, direktor Gradske galerije.
Program „Dohvati umetnost“ je iniciran 2009. godine. Кoncept interaktivnih radionica prati izlagačku delatnost sa ciljem da deci predškolskog i nižeg školskog uzrasta kroz različite didaktičke metode približe umetnost i dela.

Program „Omladinski likovni klub Gradske galerije Užice“ od 2013. godine afirmiše mlade neafirmisane akademske umetnike. U okviru ovog programa, deci starijeg uzrasta su kontinuirano dostupni sadržaji kao što su „Mala škola grafike“ i druge interaktivne radionice iz oblasti likovne, primenjene i savremene multimedijalne umetnosti.
Tokom radionice učenici su za „Vesti“ rekli da u galeriji posmatraju umetnička dela i crtaju ono što vide. Moramo da vodimo računa jer skulpture imaju visinu, širinu i dubinu, a crteži samo visinu i širinu, rekla je Anđelka Cvetković.

Učenik Vasilije Radojević navodi da su došli na izložbu da vide radove, a kada su opipali skulpturu pokušali su da je nacrtaju.
Zanimljivo je i naučio sam kako se ponaša u galeriji, a umetnička dela se više posmatraju nego što se crtaju, rekao je Pavle Petrović, učenik.

Direktor Cvetić ističe da – deca u mlađem uzrastu već se formiraju kao budući likovni umetnici i publika. Galerije i muzeji u svetu odavno nisu mesta gde se samo izlažu umetnička dela, već prostori gde se odvijaju aktivnosti koje uključuju različite uzraste i generacije. Edukativni programi koje Gradska galerija realizuje sa našim školama su u skladu sa savremenim evropskim galerijskim i muzeološkim trendovima-.
Izložba crteža i skulptura, akademskog vajara Dejana Trivunca iz Beograda bila je odličan povod da u okviru programa Dohvati umetnost deca se upoznaju sa Gradskom galerijom i stvaralaštvom našeg istaknutog umetnika.

Кreativna radionica „Tajna jedne skulpture“ tokom koje smo primenili didaktičku metodu „Čulom dodira oseti umetničko delo“ je inspirisana skulpturom koja nosi naziv „Tajna“. Zadati predmet, odnosno skulptura je bila smeštena na način da se ne može videti. Deca su kroz predviđene otvore na draperiji bila u prilici da osete trodimenzionalnost, glatku površinu, nepravilan oblik, strukturu materijala, objasnio je Cvetić.
Ovom delu je prethodio razgovor u kome su razmenili iskustva u vezi sa pomenutim pojmom. I umetnička dela imaju svoje tajne, a koncept radionice je u individualnom radu. Akcenat je bio na crtanju skulpture o kojoj su razgovorali.

Dodajmo, da u prizemlju Gradske galerije postoji Atelje grafika, savremeno opremljen prostor za promociju grafičke umetnosti. U Ateljeu u narednom periodu, osim programa za decu i mlade koji su u toku, planirano je da se realizuje i „Mala škola grafike“ za starije sugrađane.

Dragica Cvijović

Ostavite odgovor