Pocetna Ekonomija Uspešno poslovanje Valjaonice bakra koja je obeležila Dan preduzeća

Uspešno poslovanje Valjaonice bakra koja je obeležila Dan preduzeća

1521
0
Podelite

Povodom Dana preduzeća i slave Valjaonica bakra Sevojno, direktor Dragan Subotić je izjavio da je pred Bakrom nova perspektiva uz očekivanu proizvodnju od 30.000 tona i neto profit od 15 miliona evra. Na to upućuju do sada ostvareni poslovni rezultati u prvom kvartalu i prošloj godini, a Valjaonica bakra svoje obaveze prema državi, bankama i zaposlenima izmiruje u roku. U prva četiri meseca ove godine ostvarila je ukupan prihod od 86,6 miliona evra uprkos ekonomskoj krizi. Valjaonica zapošljava 1024 radnika, a
prosečna plata je 76.000 dinara neto, dok je prošle godine iznosila 64.000 dinara. Izvezla je 92 miliona evra bakra što je svrstava u red nekoliko najboljih srpskih izvoznika.

– Ukoliko uspemo da realizujemo 30.000 tona napravićemo ozbiljan iskorak ka daljem rastu i razvoju Valjaonice bakra, zato što smo postavili ozbiljan zadatak, da vratimo 11 miliona evra ranijih obaveza i investiramo 5,6 miliona evra – istakao je Subotić.

Na pres konferenciji povodom Dana preduzeća direktor Subotić je rekao da je 2021. godina završena korektno sa zaradom od 10,5 miliona evra, što je bilo više za 4,8 miliona u odnosu na plan i ostvaren neto profit od 8,1 milion evra što odavno nije zabeleženo ili u proteklih par godina.

-Rezultat je proistekao iz ostvarene planirane proizvodnje od 24.000 tona bakra, što je u odnosu na godinu pre 2020. više za 1.166 tona – rekao je direktor Subotić i dodao da Valjonica ima bolju tržišnu poziciju.

Ranije se do 25. u mesecu planiralo 70-80 odsto naloga proizvodnje za naredni mesec. Prema njegovim rečima danas je situacija drugačija i da u vučenom programu imaju prodatu proizvodnju za tri meseca, a u valjanom čak za pet meseci što se odavno nije dogodilo. U istoj godini u fabriku je uloženo 2,4 miliona evra investicija, a imovina preduzeća uvećana za 10 miliona evra.

– Kao ozbiljna kompanija servisirali smo sve obaveze prema bankama, glavnica i kamate 5,4 miliona evra. Interesantan podatak koji govori gde se nalazimo u okruženju jeste tekući priliv prošle godine od 213 miliona evra, a izvoz je 92 miliona evra što Valjaonicu bakra svrstava među najbolje firme u Srbiji – dodao je on.

Prvi čovek sevojničke kompanije kaže da su u ovu godinu ušli ambiciozno sa planiranom proizvodnjom od 28.886 tona što je 16 odsto povećanje u odnosu na godinu ranije.

– Cena osnovnog materijala nikad nije bila na višem nivou, katode i sekundarne sirovine imaju ozbiljan zamah, i cena je u tri-četiri meseca porasla za 9 odsto – navodi Subotić uz podatak da je plan izvoz 75 odsto bakra, a 25 odsto proizvodnje za domaće tržište. Struktura polazne sirovine je katoda cink kao primarna 55 odsto, a 45 odsto sekindarne sirovine. Problem rekonstrukcije i remonta topionice u RTB Bor kineskog Ziđina trajaće od juna do novembra. To za valjaoničare nije bio mali problem, ali se našlo rešenje.
Dragan Subotić kaže da za Valjaonicu to nije bio mali problem, ali su uspeli da sa Aurubiusom iz Bugarske potpišu ugovor i njihovom topionicom i premoste problem. Trošak će biti nešto uvećan zbog transporta, ali je najbitnije urađeno – obezbeđenje kontinuiteta u proizvodnji. U prethodnom periodu u fabriku je došlo 106 radnika, a napustilo je po raznim osnovama 68 radnika.

Stanimir Stanković, direktor proizvodnje i član IO Valjaonice bakra i Vladan Nikitović, zadužen za ljudske resurse i korporativne poslove prisustvovali su obraćanju rukovodstva fabrike koje je na Dan preduzeća želelo javnosti da pruži informacije o njenom poslovanju.

Na biste ljudi koji su ostavili neizbrisiv trag u razvoju i istorijatu Valjaonice bakra Sevojno Vlajka Brkovića, Dušana Zarića i Slobodana Penezića Krcuna položeni su venci i odata pošta. Sečenjem slavskog kolača i uručenjem nagrada najboljim radnicima sevojnički Bakar prigodno jeobeležio je svoj dan.