Pocetna Čajetina „Laboratorija” za kvalitet kabaste i zrnaste hrane

„Laboratorija” za kvalitet kabaste i zrnaste hrane

531
0
Podelite

Ovaj aparat je jedini u Srbiji i planrano je da bude dostupan svim zainteresovanim korisnicima, što je od velikog značaja, jer utvrđivanjem kvaliteta kabaste hrane na njivi i gazdinstvu pruža se mogućnost boljeg balansiranja obroka u ishrani preživara.

Poznato je da Agrotehnički centar kao ogranak Zlatiborskog eko agrara raspolaže sa pet traktora i svom priključnom mehanizacijom sa kojom može da se obavi bilo koja poljoprivredna delatnost koja je našim proizvođačima potrebna. U prethodnom periodu obogatili smo našu ponudu nabavkom X-NIR aparata za ispitivanje hemijskog sastava kabaste i zrnaste hrane. Ručno prenosiv X NIR aparat je ,,laboratorija“ sa mogućnostima rada na gazdinstvu. Ovaj aparat je jedini u Srbiji i planrano je da bude dostupan svim zainteresovanim korisnicima, što je od velikog značaja, jer utvrđivanjem kvaliteta kabaste hrane na njivi i gazdinstvu pruža se mogućnost boljeg balansiranja obroka u ishrani preživara.

Bolje balansiranje obroka u ishrani može da utiče na povećanje proizvodnje i smanjenje cene koštanja mleka i mesa. Aparat može da radi analize travne silaže, silaže kukuruza, silaze lucerke,sena trave,sena lucerke, zelene lucerke, zelene trave, mešanog obroka (T.M.R) i zrna kukuruza, a parametri koji se mogu ispitivati su pepeo, vlaga, sirovi proteini, neutralna deterdžent celuloza, ,,ADF“ (osim za zrno kukuruza), kisela deterdžent celuloza, ,,NDF“ i sirove masti. Tako da od sada bilo kome da je potrebna neka operacija u poljoprivredi počev od pripremanja zemljišta, setve, prskanja u zemljoradnji i proizvodnji hrane za stoku pa sada i ispitivanja hemijskog sastava kabaste i zrnaste hrane, može da se obrati „Zlatiborskom eko agraru” iskaže svoje potrebe kako bismo izašli u susret.

Ivana Branisavljević (Zlatiborski eko agrar)