Pocetna Kultura Zavičajna pesnikinja sa đacima

Zavičajna pesnikinja sa đacima

803
0
Podelite

Ljiljana Andrić, učiteljica i pesnikinja predstavila je svoje stvaralaštvo učenicima petog razreda Osnovne škole „Dušan Jerković“

Užički kraj se može pohvaliti velikim brojem proznih pisaca i pesnika. Malo je gradova koji ima ovoliki broj pisaca, počev od Milutina Uskokovića, rodonačelnika gradskog romana, akademika Ljubomira Simovića, legende žive reči Ljubivoja Ršumovića, a potom i Svetislava Basare, Radomira Andrića, Milosava Tešića, Pauna Petronijevića, Mihaila Ćupovića, Slavka Vukosavljevića, Miodraga Borisavljevića…

U red sa književnicama današnjice, pored Mirjane Ranković Luković i Bojane Nešić, svrstava se i Ljiljana Andrić, koja pesme boji novim slikama, stihove pretvara u jezička pravila, deci prenosi znanje na nov i njima zanimljiv način, jer je najpre učiteljica, a onda pesnikinja.

Po planu realizacije za peti razred osnovne škole predviđena je nastavna jedinica „Delo zavičajnog pisca“. Školski bibliotekari Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković u dogovoru sa nastavnicom srpskog jezika i književnosti Milankom Nikolić Ivić htele su da učenicima pruže mogućnost da se upoznaju sa stvaralaštvom jednog zavičajnog pisca.

-Pozvali smo Ljiljanu Andrić ne verujući da će, pored svojih obaveza, naći vremena da nam dođe u goste. Međutim… Njena poseta času srpskog jezika u našoj školi izmamila je vedre, iskrene dečije osmehe. One kojih smo svi željni posle dugog perioda izolacije, bolesti i tegoba. Poželeli smo se kulture, a i deca su. Nekad mislimo da decu ništa ne interesuje, a ne vidimo koliko su im potrebni kulturnii sadržaji, samo ako ih dovoljno motivišete. Našu zavičajnu pesnikinju Ljiljanu Andrić slušali su pažljivo, odgovarali na pitalice, smejali se dosetkama. Teško je današnjoj deci držati pažnju, a lepi stihovi i harizma naše književnice su u tome uspeli-navedeno je iz škole.

Direktorka škole Mirjana Maksimović rekla da -književni susret učenika petog razreda sa zavičajnom pesnikinjom Ljiljanom Andrić, učiteljicom, zaljubljenikom u oba svoja poziva, inspirativan i nadahnut, na zadovoljstvo i radost svih prisutnih. U očekivanju novih susreta i saradnje, zahvaljujemo se Ljilji, ,,gorskoj vili”, za vedrinu, polet, pozitivnu energiju i lepotu koju nam je donela i podarila svojim stihovima i svojim prisustvom!-

Nadamo se da ćemo saradnju nastaviti, a zahvaljujemo se Ljiljani Andrić na divnim trenucima koje nam je priredila.

Dobra saradnja nastavnika i školskih bibliotekara ogleda se upravo i kroz ovakvo aktivno upoznavanje učenika sa stvaralaštvom savremenih pisaca za decu, a kroz interaktivno učešće u tim susretima učenici se upućuju u proces nastanka književnog dela. Ovo je svakako dobra motivacija i podsticaj za razvoj jezičkog stvaralaštva, učeničku kreativnost i želju za upoznavanjem novih kulturnih sadržaja. Kroz intenzivniju saradnju doprinosi se inovativnijoj i raznovrsnijoj nastavi i unapređenju vaspitno-obrazovnog procesa u školi.

Bio je to književni susret za pamćenje u kom su svi zajedno uživali i u vedroj atmosferi završili školsku godinu, navele su Milanka Nikolić Ivić i Mirjana Radovanović Pejović.