Pocetna Društvo Otvoren rekonstruisani Granični prelaz Kotroman

Otvoren rekonstruisani Granični prelaz Kotroman

756
0
Podelite

Rekonstruisan i modernizovan Granični prelaz Kotroman otvoren je u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina, ministarke turizma i telekomunikacija Tatjane Matić i šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuela Žiofrea.

Granični prelaz Kotroman izgrađen je u skladu sa najvišim standardima i sadrži sve što je neophodno za efikasan rad graničnih službi i nesmetano funkcionisanje putničkog prometa. U okviru novog graničnog prelaza nalaze se po tri saobraćajne trake na ulazu i izlazu iz Srbije, što će značajno ubrzati i unaprediti putnički promet i promet robe.

Ministar unutrašnjih poslova je podvukao da je Republika Srpska spoljnopolitički prioritet Srbije i da Srbi, gde god da žive, mogu uvek da očekuju pomoć svoje matice.

“Bosna i Hercegovina je jedan od naših najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, baš kao što je Republika Srpska jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije. Gde god Srbi da žive, mogu da očekuju podršku i pomoć svoje Srbije, pa i da brže pređu, da brže dođu u svoju Srbiju, da budu sa svojim prijateljima, rođacima, nedozvoljavajući da nas ikakve barijere dele jedne od drugih”, istakao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i poručio da balkanske zemlje treba da se drže jedne drugih, te da je inicijativa “Otvoreni Balkan” inicijativa koja nas zbližava.

“Pre nego što Evropska unija sprovede neophodne reforme i donese odgovarajuće političke odluke, pre nego što bude spremna da primi sve države Zapadnog Balkana u svoje članstvo, mi Balkanci treba da se držimo jedni drugih. Zato inicijativa našeg predsednika “Otvoreni Balkan” je inicijativa koja će nas zbližiti bez da neko spolja mora da nas okupi, uredi i da nam da pravila po kojima ćemo da živimo. To smo mi, živimo jedni kraj drugih, da bi živeli jedni sa drugima. Zato, pre nego što EU bude spremna da nas primi, mi moramo da budemo spremni da živimo jedni sa drugima, da se razvijamo i da napredujemo”, istakao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i dodao da je država Srbija otvorena prema svima, da je država koja svaki dan dokazuje da je dobro biti sa njom i imati najbolje odnose sa njom, te da je Srbija država koja poštuje sve svoje susede.

Iz budžeta Republike Srbije izdvojeno je 2,5 miliona evra za modernizaciju prelaza Kotroman, a Evropska unija izdvojila je 2,1 milion evra.