Pocetna Društvo Počela realizacija ovogodišnjih projekata

Počela realizacija ovogodišnjih projekata

676
0
Podelite

Završetkom igrališta na Ibiševom guvnu, počela je relaizacija ovogodišnjih projekata u okviru Užičkog programa lokalnog partnerstva „Udružimo se“ iz kojeg je u izgradnju ovog igrališta koja je trajala proteklih tri godine, uloženo blizu tri miliona dinara. Ove godine je prijavljeno 24, a odabrano je za finansijsku podršku 16 projekata koje su predložili građani.

Prema rečima Miodraga Petkovića, člana Gradskog veća zaduženog za finansije, lokacija na Ibiševom guvnu ima perspektivu i uz dodatna ulaganja može postati omiljeno izletište na području grada Užica.

-Zajedno sa građanima smo uredili ovo igralište, ogradili ga i sačuvali mu autentičnost, odnosno, zadžali smo travnatu površinu, što je bila i njihova želja – istakao je Petković i naveo da se trenutno iz ovog programa završava igralište na Senjaku i u Kurlaginoj ulici, a u narednom periodu počeće i realizacija ostalih projekata i u gradu i u selima.

Dobrinko Milojević bivši aktivista u mesnoj zajednici, živi, a i odrastao je u neposerednoj blizini igrališta, jedan od inicijatora uređenja igrališta, navodi da su meštani godinama želeli uređenje ove lokacije koja je od Trga partizana udaljena samo 1.100 metara.

-Na ovaj lepi proplanak smo se navikli, bio je pobusan i godima smo ga sami uređivali i ravnali. Međutim, želeli smo da on bude što lepši pa smo pokušavali da dobijemo pomoć od lokalne samouprave, ali nekako, nikako nismo u tome uspeli do pre koju godinu. Sada smo zadovoljni koliko je urađeno, ali imamo još planova. Bilo bi dobro kada bismo ovaj teren učinili multifunkcionalnim, da možemo da igramo i odbojku, pa i tenis, da svako nađe sebe u sportu, imamo dosta i dece. Neki dan smo se okupili i pokosili travu oko igrališta, bilo nas je više od tridesetak. Želeli bismo da uradimo i plato za košarku, koš već čeka, da uredimo prostor za decu. Tako da dogodine kreće nova inicijativa – istakao je Milojević.

Ove godine je za Užički program lokalnog partnersta iz gradskog budžeta opredeljeno 12,6 miliona dinara koji će biti uloženi u relizaciju 16 projekta koji se odnose na uređenje javnih površina od 24 koliko su predložili građani. Prema rečima Miodraga Petkovića, ovo je četvrta godina trajanja programa tokom kojih je odziv građana Užica bio sjajan, predložili su ukupno oko 100, a podržano je 60 projektnih ideja na oko 50 lokacija. Ukupno je, računajući i donatorsku podršku, uloženo više od 40 miliona dinara, a maksimalan iznos koji se opredeljuje po projektu je milion dinara.

-Cilj Užičkog programa lokalnog partnerstva „Udružimo se“ jeste veće uključivanje građana u donošenje odluka, uključivanje u raspodelu budžetskih sredstava i po tome smo lokalna samouprava koja prednjači u Srbiji. Ovaj koncepte se širi i na druge lokalne samouprave. Zahvaljujući tome, proglašeni smo najboljom lokalnom samoupravom u oblasti uključivanja građana, dobili smo pre nekoliko godina i dodatnu donatorsku podršku od strane švajcarske vlade, a i u naredne dve godine dobijaćemo dodatnu finansijsku podršku za realizaciju ovih projekata. Planiramo da se i iz gradskog budžeta u narednim godinama poveća ulaganje u ove projekte koji u građevinskom i u finansijskom smislu nisu veliki, ali su svima nama važni, jer predstavljaju želje i težnju građana da se u njihovom neposrednom okruženju uredi javna površina onako kako oni to žele – istakao je Petković.