Pocetna Čajetina Čajetina poklonila zemljište manastiru Hilandar

Čajetina poklonila zemljište manastiru Hilandar

1054
1
Podelite

Opština Čajetina odlučila je da 70 hektara zemljišta na Zlatiboru prenese manastiru Hilandar u cilju realizacije naučno-obrazovnih kampova, koji bi potom prerasli u obrazovnu ustanovu u okviru srednjoškolskog obrazovanja, saopštila je ta opština. Ideja je da se izgradi obrazovni objekat sa internatom za smeštaj učenika i terenima za sport i rekreaciju, kaže predsednik Skupštine opštine Čajetina, Arsen Djurić. Svečana dodela ove donacije biće upriličena u petak, 8. jula, uz prisustvo igumana manastira Hilandar arhimandrita Metodija. Inače, ovo je prvi put da manastir Hilandar dobije svoj metoh (imanje) na teritoriji Zlatiborskog okruga.

Ovo je odluka koju su na jučerašnjoj sednici doneli odbornici čajetinske skupštine. Oni su usvojili budžeta za 2022. godinu, pošto su sredstva u budžetu povećana za 475 miliona dinara, tako da sada ukupan budžet iznosi oko 3 milijarde osamsto miliona dinara. To nije ukupna cifra jer veliki broj investicija sprovodimo zajedno sa finansijerima i investitorima, tako da će ukupan budžet opštine Čajetina biti preko pet milijardi dinara, što je najveći budžet po glavi stanovnika u čitavoj Srbiji.

Najveći deo budžetskih sredstava namenjen je za investicije, za izgradnju puteva i ulica, za izgradnju vodovoda Sušičko vrelo i rekonstrukciju magistralnog cevovoda od Ribnice do Zlatibora, za završetak radova na izgradnju rezervoara za vodu od 2.000 metara kubnih na samom Zlatiboru. Zatim za izgradnju javne rasvete, dečijih igrališta, parkovskih površina, pešačkih i biciklističkih staza.

Značajan iznos sredstava će biti namenjen za nabavku mehanizacije za komunalno javno preduzeće, kao i za preduzeće „Eko agrar“.

Do 1. septembra tj. do početka nove školske godine planiramo završetak svih radova na izgradnji sportske sale u Osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“ (ostalo je još priključenje na gas u cilju grejanja sale tokom zimske sezone), a do kraja godine ćemo početi radove na izgradnji Kulturnog centra u Sirogojnu. Urađena je neophodna projektna dokumentacija, a uz sredstva iz lokalnog budžeta, za realizaciju ovog projekta dobili smo i  određena sredstva od Ministarstva kulture.

1 komentar

Ostavite odgovor