Pocetna Društvo Želimo obnovu Doma penzionera

Želimo obnovu Doma penzionera

1117
0
Podelite

-Zastupaćemo prvenstveno interes penzionere sa nižim primanjima. Namera nam je da se probudimo i pozivam sve penzionere da dođu u Udruženje, jer obećavamo promene – navodi Dragica Stevanović u ime rukovodstva  koje posle teških godina vidi izlaz iz finansijske krize nastale zbog nesavesnog odnosa pojedinaca

Udruženje penzionera Užice jedno je od najdugovečnijih u našem gradu kao i njegovo članstvo.  Da tradicija obavezuje u razgovoru za “Vesti” ističe Dragica Stevanović, nova predsednica koja je izabrana pre dva meseca. Stupanje na dužnost donosi brojne nasleđene probleme, ali i rešenost da se u rad Udruženja unesu neophodne promene i novine kako bi bolje funkcionisalo. Na početku razgovora i podaci o brojnom stanju.

– Udruženje postoji od 1973. godine, a Užice ima oko 20.000 penzionera, što je četvrtina stanovništva. Međutim, nemamo ni 200 članova Udruženja tako da smo planirali da svojim angažovanjem i radom povećamo brojnost. Nekako su nam članovi samo penzioneri koji obezbeđuju ogrev preko nas. Godišnja članarina je 350 dinara, ali ističem i primer drugih organizacija poput Arilja koje funkcioniše tako što se članarina plaća odbitkom od penzije na principu  dobrovoljnosti shodno potpisanom obrascu od penzionerskog čeka – navodi Stevanović.   U Udruženju penzionera u proteklom periodu bilo je mnogo teških dana.  Dug je u momentu kada je prihvatila nezahvalnu dužnost predsednika  Gordana Đorić,  koja nažalost više nije među nama iznosio dva miliona dinara. Dug je stvaran godinama unazad, a posla je tada bilo i za istražne organe. Međutim Goca i ostali u rukovodstvu borili su se tako da  trenutno iznosi oko pola miliona dinara.

– Goca se izborila i iza svega što nam se dešavalo  čini mi se da se može videti svetlo na kraju tunela. Imamo još dugovanja od oko 400-500.000 dinara, od čega se najveći deo odnosi na preuzet, a neplaćen ugalj i drva. Ove godine niko neće dobiti drva, ukoliko ih prošle godine nije platio. Imamo slučajeve penzionera koji su prošle godine uzeli ogrev i nisu ga platili i svi naši napori da se dug izmiri nisu urodili plodom Ubuduće će odbitak na rate ići preko administrativne zabrane koja može biti i dokaz na sudu i tako ćemo se obezbediti od nesavesnih – kaže nova predsednica Stevanović. Ona ističe i da iznos i broj rata za drva treba da bude različit, jer nije pravedno da bude isti za  penzionera koji prima 20.000  i penzionera koji ima 60.000 dinara penziju.

– To kod mene neće moći i bolećiva sam kada su u pitanju najniže penzije, a i moja je na nivou minimalca, jer ako se ne vodi računa i ekonomiše i u kuvanju, spremanju, kupovini uopšte,  jako je teško – dodaje Stevanović. U kakvom je jadnom stanju Dom penzionera na Aleksića mostu dobro je poznato većini Užičana. Decenijama u njega ništa nije ulagano. Stevanović kaže da se sa plafona u jednoj kancelariji sliva voda i da kvar uprkos dolasku majstora nije saniran kao i u celoj zgradi. U restoranskom delu nedostaje klima što je važno tokom letnjih penzionerskih druženja i zabava.  Ali i da  se odigra partija šaha kada caruje vrućina..

Pre dve godine Dom penzionera je okrečen i urađeni su toaleti umesto ranijih čučavaca, a radove je izvelo JP “Stan” uz finansijsku podršku Grada Užica. U Udruženju i ovom prilikom izražavaju zahvalnost lokalnoj samoupravi za sredstva

– Urgentni su nam klima uređaji, a i prozori su dotrajali kao i generalno sva stolarija. Imamo tri stara televizora koji ne rade i potreban nam je jedan led ekran da penzioneri mogu gledati utakmice  i druge sadržaje. Od kompjutera imamo jedan koji smo dobili iz Saveznog udruženja penzionera iz Beograda i sada je u Biro servisu da ga dodatno osposobimo za rad kako bismo imali elektronsku komunikaciju, slali i primali mejlove  – dodaje predsednica Udruženja Stevanović.

Ove godine za nabavku drva preko Udruženja javila su se 42 penzionera. Kažu da im je Šumsko gazdinstvo odobrilo 310 kubika drva, ali se ispostavilo da će ova količina biti manja za 35-36 kubika od broja upisanih od kojih neki i naknadno.  U avgustu računaju na veću isporuku drva sa Jelove gore, jer predstoji seča.

Udruženje penzionera je tokom juna u par navrata organizovalo izlete do manastira Tumane i Novog Pazara i dve penzionerske zabave uz učešće od po pedeset penzionera. Planiraju izlet Ljubiš-Sirogojno-Rožanstvo i povratak preko Zlatibora. U banje Srbije će ove godine besplatno ići oko 140 užičkih penzionera preko PIO fonda.U toku su razgovori o obezbeđenju letovanja za penzionere iz Užica na tri rate na crnogorskom primorju u Zagrađu kod Sutomora.

Planiraju druženje za Dan starih u oktobru kada će u Užicu biti oko 500 penzionera iz raznih delova Srbije. U Udruženju penzionera ističu da im je potrebna  pomoć svih dobronamernih, jer su voljni da se u njemu mnogo toga promeni na bolje. Nedostaje im  podrška u mnogim poslovima uključujući i logistiku kako  za pisanje projekata tako i druge zamisli kako bi mogli da ostvare sredstva.

Bitni smo

– Trudiću se opravdam poverenje  svojim radom. Mi, penzioneri smo važan deo stanovništva grada Užica i naše prostorije su gradske. Svako ulaganje u njih je ulaganje u vlasništvo grada. Želimo da Dom penzionera bude mesto gde ćemo se družiti i mesto gde ćemo moći da se prijavimo za pogodnosti kako bi penzionerski život učinili lakšim – navodi Stevanović.

Prevoz

Ko ima penziju ispod 25.000 dinara, ostvaruje pravo na besplatan gradski prevoz u Užicu. Smatram da svi penzioneri preko 65 godina treba da ostvare ovo pravo, ili da razgovoramo sa gradskom upravom da limit barem iznosi 35.000 dinara za ostvarenje ovog prava. Voleli bismo da imamo besplatan prevoz kao što imaju svi penzioneri u Priboju, Požegi, Jagodini i drugim gradovima.

Ulaganja

U prostor Doma penzionera na Aleksića mostu sigurno nije značajnije ulagano pola veka. I nameštaj je iz tog perioda. Ovaj prostor zaslužuje pravu rekonstrukciju kako bi se osavremenio i postao mesto okupljanja ne samo penzionera. Pre  dve godine Grad je finansirao krečenje i radove na dva sanitarna čvora što je koštalo oko 600.000 dinara.