Pocetna Hronika Apel pešacima

Apel pešacima

401
1
Podelite

Zbog saobraćajnh nezgoda koje su se proteklih dana dogodile van pešačkih prelaza, Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na pešake da povećaju opreznost i da poštuju saobraćajne propise, kako bi, uz sve mere koje sprovodi policija, doprineli očuvanju svoje bezbednosti i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

MUP u saopštenju navodi da je u prethodna dva dana, u saobraćajnim nesrećama u Srbiji, poginulo troje pešaka, među kojima je 79-godišnja žena iz Užica, koja je strada u utorak oko 8 časova u Ulici radničkog bataljona.

MUP napominje da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano da su pešaci dužni da kolovoz prelaze tek nakon što se uvere da to mogu da učine na bezbedan način.

S druge strane, istim zakonom propisano je da su vozači dužni da obrate pažnju na pešake koji se nalaze na kolovozu ili iskazuju nameru da će stupiti na kolovoz.

Od početka ove godine, u saobraćajnim nezgodama poginula su 63 pešaka, od kojih su četvoro bila deca. Uprava saobraćajne policije u kontroli saobraćaja konstantno sprovodi mere u cilju očuvanja bezbednosti pešaka, kao što je merenje brzine u zonama pešačkih prelaza.

Međutim, MUP skreće pažnju i na istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja, koja ukazuju da veliki procenat pešaka svesno prelazi kolovoz van pešačkog prelaza, čime i sebe i druge učesnike u saobraćaju dovodi u opasnost.

1 komentar

  1. Na uskim užičkim trotoarima su automobili, frizideri za sladoled, piće, panoi sa novinama ispred trafika, žardinjere, čitave bašte lokala sa mobilijarom, a mnoge kuće i lokali su izašli skroz na liniju svoje parcele, a stepenice sagradili na trotoarima tj. na javnoj površini. Prvo sredite trotoare, pa apelujte!

Ostavite odgovor