Pocetna Društvo Visok kvalitet životne sredine

Visok kvalitet životne sredine

550
0
Podelite

U nastavku razgovora sa direktorom Turističke organizacije ,,Zlatibor“ Vladimirom Živanovićem razgovarali smo o ekološkoj svesti građana Čajetine i Zlatibora, ekološkom turizmu, ali i o još nekim stazama kojima treba pešačiti i čije lepote treba upoznati

????????????????????????????????????

Opština Čajetina jedna je od retkih koja nema divlje deponije, kvalitet vazduha je zadovoljavajući, takođe, postoje i briga i svest o primarnoj selekciji otpada. Kojim mehanizmima i načinima se uspeva u svemu ovome i da li i to može povećati dolazak turista iz čitavog sveta?

-Dobra organizacija uz maksimalno zalaganje opštine Čajetina u oblasti ekologije, kao i uspešna saradnja sa preduzećima i stanovništvom kad je reč o zdravoj životnoj sredini, dovodi do željenih rezultata. Deo toga ogleda se u uređenim prostorima, cvetnjacima, javnim površinama i lepom licu Zlatibora, a deo je briga o uklanjanju i selekciji otpada na savremen način. Komunalno javno preduzeće dobro je organizovano u tim zahtevnim poslovima, lokalna samouprava ulaže značajna sredstva u projekte zaštite životne sredine, a građanima i turistima stalno se daju uputstva kako da postupaju i čuvaju prirodu, što oni uglavnom poštuju.

Razvoj i primena eko turizma, uz poštovanje osnovnih standarda u toj oblasti, obezbeđuje visok kvalitet životne sredine, kao i očuvanje resursa netaknute prirode. Takvoj sredini teže i u tome uživaju mnogobrojni turisti, a ovakav pristup svakako doprinosi povećanju broja turista iz čitavog sveta.

Kakav je stepen razvijenosti ekološke svesti meštana Čajetine i da li Čajetina ima potencijal razvoja kao ekološke opštine?

-Prilikom razvoja eko turizma na Zlatiboru, meštani opštine Čajetina su važan činilac njegovog razvoja, oblikovanja i održivosti. Praktikujući svoje svakodnevne navike koje imaju, uticaj na životnu sredinu meštani opštine Čajetina na izvestan način doprinose funkcionisanju eko turizma na Zlatiboru. U tom smislu, saradnja je ključ uspeha kako bi opština Čajetina postala prva ekološka opština u Srbiji.

S ciljem podizanja svesti sugrađana o značaju selektivnog sakupljanja otpada, kao i njihovog razdvajanja na mestu nastanka, predstavnici Komunalno-javnog preduzeća „Zlatibor“ drže edukativna predavanja na ovu temu u osnovnim školama opštine Čajetina, dok će u narednom periodu svi stanovnici Čajetine i Zlatibora dobiti informacije i brošuru sa tačnim uputstvima kako će se i na koji način vršiti selekcija otpada.

Koliko je ekološki turizam razvijen i koje su njegove prednosti?

-Rukovodstvo opštine Čajetina vredno radi na tome da ova lokalna samouprava postane prva ekološka opština u Srbiji. Otvoreno je savremeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ,,Zlatibor” kojim otpadne vode sa ove planine sada čiste teku u drinski sliv. Rešen je problem odlaganja čvrstog otpada. Uz to, dugogodišnjom posvećenošću životnoj sredini, postignuto je da na Zlatiboru sada nema divljih deponija.

Takođe, proizvodnja zdrave hrane, pešačke i biciklističke staze i proizvodnja lekovitog bilja omogućavaju razvoj brojnih oblika eko turizma. Tu su i brojna zlatiborska seoska turistička domaćinstva koja svoje usluge baziraju na zdravoj prirodi i ekološkim principima.

Korak dalje ka cilju da opština Čajetina postane prva ekološka opština u Srbiji predstavljaju napori da se promovišu zeleni (ekološki) vidovi prevoza. Jedan od takvih je zlatiborska gondola, dok je na Zlatiboru moguće iznajmiti i ekološke automobile. Imajući u vidu sve veću zagađenost životne sredine u svetu, kao i nastojanja opštine Čajetina da bude prva ekološka opština u Srbiji, Turistička organizacija ,,Zlatibor“ u saradnji sa firmom „Vozim na struju” pokrenula je projekat „Pokreni zelenu turu“ koji posetiocima omogućava da obiđu Zlatibor na jedan drugačiji način: koristeći vozila koja su potpuno ekološki prihvatljiva, 100% na struju, kao i bicikle koje imaju elektro – asistenciju, a mogu se koristiti i kao običan bicikl. Posebna atrakcija je mogućnost iznajmljivanja električnih automobila za obilazak najpoznatijih lokaliteta u okolini Zlatibora.
Prednosti ovog vida ekloškog turizma ogledaju se u edukaciji lokalnog stanovništva o značaju ekologije, kao i u delovanju na posetioce najpopularnije turističke destinacije u Srbiji. Pored toga pratimo trendove koji su aktuelni svuda u svetu. Promovišemo i turističke lokalitete koje treba obići tokom boravka na Zlatiboru, a pri tome koristimo ekološki prihvatljiva vozila.

Kojim stazama u opštini Čajetini je najlepše ići i koje biste preporučili, kako našim čitaocima, tako i turistima?

-U prirodi na Zlatiboru uživaju mnogi ljubitelji aktivnog odmora: duž pešačkih i biciklističkih staza, na vidikovcima i poznatim izletištima (Vodice, Tić polje, Oko, podnožja Čigote i Tornika, Ribničko jezero). Omiljena relacija za šetnju na Zlatiboru je ,,Staza zdravlja” koja vodi od centra Zlatibora do poznatog spomenika na Šumatnom brdu.
Tu su kraće staze, koje kreću od naseljenog mesta Zlatibor i idu do obližnjih vrhova u okruženju: Gradina, Crni vrh, Spomenik, Oko i drugi, kao i staze kroz naseljena mesta: Kamalj, Đurkovac, Tić polje, Čolovića brdo, Obudovica, Kružni put. Postoje i one kondiciono zahtevnije koje iziskuju napor da bi se obišle, s tim što su prirodne lepote u kojima se tu može uživati zaista neprocenjive: staza do Čukera, Semegnjevski krug, Tornik, Čigota i druge. Za obilazak ovih staza, preporuka je da se neiskusni konsultuju sa vodičem i oprobaju u skladu sa svojim željama i mogućnostima.

Da bi se podigao nivo zadovoljstva turista željnih aktivnog odmora koji je veoma izražen, a kako bi oni imali priliku da upoznaju Zlatibor iz neke druge perspektive, u planu je izgradnja novih pešačkih staza. U prvoj fazi je to vrlo atraktivna staza koja prati trasu „Gold gondole“ do Ribničkog jezera, potom do izletišta Oka, kao i staza kroz Tić polje. One će se kasnije razgranati na ostale prostore Zlatibora.

PROJEKAT ,,ZLATIBORSKIM STAZAMA DO EKO TURIZMA“ SUFINANSIRA OPŠTINA ČEJATINE U OKVIRU KONKURSA U OBLASTI JAVNOG INFORMISANJA.

STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.