Pocetna Društvo Održani „Dani borovnice“ kod Jovanove vode

Održani „Dani borovnice“ kod Jovanove vode

755
0
Podelite

Na Jelovoj Gori, na izvorištu Jovanove vode održana je jedanaesta po redu manifestacija „Dani borovnice“ u organizaciji Udruženja građana „Etno Gostinica“.

Lepote prirode na Jelovoj Gori nikad dosta. Ovde se dolazi da se udahne čist vazduh i pobegne od gradske vreve, šeta šumskim stazama, sluša žubor vode i cvrkut ptica. Na zborno mesto kod Jovanove vode i ovog avgusta sjatilo se na desetine meštana Gostinice, a najviše vikendaša koji na užičkom Zlatiboru imaju kuće za odmor.

Okupljanje i veselje proteklo je uz blagoslov, jer svaki put kada se okupljamo i veselimo Boga slavimo, reči su ovdašnjeg sveštenika. Na stolu činije sa divljim borovnicama i male čaše za posluženje voća čiji je Jelova gora najveći prirodni rezervat u Srbiji.

Na manifestaciju „Dani borovnice“ koju je po jedanaesti put organizovalo Udruženje građana „Etno Gostinica“ sada se stiže asfaltnim putem umesto ranijeg makadskog. Pored želje da održe manifestaciju namera članova Udruženja jeste da svima koji dođu na Jelovu goru bude prijatno, ali i da ovaj prostor sačuvaju I za generacije koje će doći. Nastupu pevačkih grupa prethodila je jelovogorska himna i pesma o lepoj čobanici Zori. Nastupili su KUD „Prvi partizan“ i pevačke grupe „Lunovačka moba“ iz Lunovog Sela, „Crnućanka“ iz Gornjeg Milanovca, „Biseri Đetinje“ Užice, „Srpski božur“ iz Ribaševine i pevači izvika Kujundžić – Paunović.

Na očuvanju manifestacije „Dani borovnice“ i pomoći prilikom gradnje nedostajuće infrastrukture posebno su bila angažovana trojica braće Poznanović Dragan, Miloš i Milan.  Predsednik UG „Etno Gostinica“ Dragan Poznanović kaže da su meštani sela želeli da „Dani bornovnice“ kao manifestacija ponovo zažive i opstanu, jer je Jelova Gora turističko mesto koje treba  razvijati.

– Borovnica je ove godine bilo dosta. Dolazili su   posetioci da je beru, ali uvek ponavljamo i upozoravamo da je češljanje zabranjeno i zato čuvajmo borovnicu od nesavesnog branja. Kada se to radi borovnica naredne dve godine ne rađa, uništava se stablo i plod za iduću godinu. Kontrolišemo berbu možemo i na koliko imamo pravo  – navodi Dragan koji se seća detinjstva i učitelja koji su ih kao đake dovodili na Jovanovu vodu na izlete koji su svima u trajnom sećanju. Priča da je do Jovanove vode stigao asfalt, dovedena rasveta, struja, opremljen prostor sa dečjim ljuljaškama i klackalicama, postavljena odmorišta. Sve za protekle dve-tri godine uz podršku grada Užica, jer sami to ne bi mogli da urade.  Na  Jelovoj gori više je vikendaša nego starosedelaca.

– Malo ima domaćinstava koja se bave turizmom, voleli bi smo da ih ima više, jer bi privukli i više turista- kaže Dragan i ponavlja da je zaštitni znak ovog predela sigurno čistiji vazduh nego u znatno poznatijim planinskim centrima.   Kako bi boravak izletnika i rekreativaca bio što sadržajniji „Etno Gostinica“ realizovala je niz aktivnosti: organizovano je više akcija čišćenja u prirodi, asfaltiran prilazni put do česme i postavljeno ulično osvetljenje, betonirana bina za kulturne i sportske manifestacije, postavljena elektro-instalacija oko česme, postavljene table sa ucrtanim stazama za šetnju, zacevljen deo potoka i izmešten deo trase puta oko česme na Jovanovoj vodi i obnovljena slova na česmi, uređen plato za dečje igralište, postavljen koš za rekreaciju… U planu je postavka još jedne kućice – pečurke za odmor, zbog bezbednosti šume zidanje tri kamena roštilja. U planu je natkrivanje bine i izrada projekta.

Gradski većnik zadužen za mesne zajednice Vladimir Sinđelić kaže da je u proteklom periodu u infrastrukturu uloženo oko 8-9 miliona dinara. Prošlog juna za asfaltni put 1,5 miliona dinara.

-Potrebno je sačuvati borovnicu kao biljku koju su i preci u narodnoj medicini izdašno koristili dobro poznavajući njenu lekovitost. Trudimo se da zajedno sa MZ Gostinica uredimo  prostor Jovanove vode na čijoj bini nastupaju muške i ženske pevačke grupe i folklor, da sačuvamo običaje i pevanje „izvika“ i za buduće naraštaje. Svi imaju fejsbuk, tviter i instagram, ali niko nema Jelovu goru – navodi Sinđelić i dodaje da su manifestacije poput „Dani borovnice“, „Lunovačke mobe“, „Dana Ribaševine“, Zlakuse veoma bitne za život i razvoj sela i ostvarenje i turističkih potencijala.

Jelova gora sve više postaje omiljeno šetalište poklonika prirode i čistog vazduha. Manifestacija „Dani borovnice“ počela je pre osamnaest godina, prekinuta i obnovljena. Osnivač manifestacije 2004. godine bio  je Slobodan Boban Poznanović , a prekinuta je 2012. godine u godini kada je preminuo.

-Daske su na bini tada su već bile trule. Kako se deca koja su se igrala na bini ne bi povređivala, rešili smo da obnovimo ovaj prostor i uradimo novu binu uz saglasnost Šumskog gazdinstva i Grada, a ceo prostor opremimo drugim sadržajima kako bi izletnici imali veći komfor – navodi Mišo Poznanović koji dodaje da je želja Udruženja da ovaj prostor  živi, jer je Jelova gora  starije izletište od Zlatibora, ali joj je potrebna promocija.

– Kada su promoteri bili akademik Ljuba Simović i proslavljeni fudbaler Radomir Antić poseta je bila bolja i nastojaćemo da radimo na promociji i sadržajima koji će za rezultat imati što više građana u publici – navodi Miloš Mišo Poznanović. On poručuje da svaka poseta Jelovoj gori mora biti u saglasju sa njenim darovima. Dešavalo se da su nalazili ostatke paljenja roštilja na bini od strane nesavesnih građana. Kažu da neće odustati od zaštite predela  zbog nečijeg nemara. Poznanović dodaje da je sada na Jovanovoj vodi mnogo čistije i da se vodi više računa, a u planu je održavanje i eko- kampa i radionica.