Pocetna Kultura Otvoren Festival kratkog dokumentarnog filma Interakcija 2022

Otvoren Festival kratkog dokumentarnog filma Interakcija 2022

443
0
Podelite

Sinoć, 18. avgusta, je u punoj sali Bioskopa SKC Požega, otvoreno prvo izdanje Interakcija: festivala kratkog dokumentarnog filma (I: FKDF) u organizaciji NFC Filmarta iz Požege.

Festival će biti odžan u naredni sedam dana, do 24. avgusta 2022. godine i predstaviće požeškoj publici 23 vrhunska kratka dokumentarna filma u okviru takmičarskog i dva prateća programa – U fokusu: Poljska i Interscreen.

Publici se obratio Dejan Petrović, umetnički direktor i selektor Interakcija Festivala, koji je
ovim povodom istakao:

„Pokretanjem Festivala Interakcija želimo da autorima koji se bave kratkim dokumentarcima omogućimo da uspostave komunikaciju sa publikom, da pokažemo svu snagu kratke forme, koja svojom eksperimentalnošću i inovativnošću značajno doprinosi pomeranju granica dokumentarnog filma. Nijedan filmski festival ne čine samo filmovi, koji su na programu već i njegova publika. Mi smo sigurni da ćete vi naša publika iz  Požege, Čačka, Užica i okolnih mesta, znati da prepoznate kvalitete “.

Nakon oficijelnog dela, publici je predstavljen specijalno priređen program u saradnji sa
Krakovskom filmskom fondacijom (Krakow Film Foundation) U fokusu – Poljska. Poljski
dokumentarni film, koji ima dugu tradiciju, predstavljen je kroz izbor od tri kratka
dokumentarna filma: prošlogodišnji pobednik Krakovskog filmskog festivala Malo parče raja (r. Andrzej Cichocki / Poljska), zatim Jaki (r. Marcin Polar / Poljska) i U krug (r. Monika
Kotecka, Karolina Poryzała / Poljska), dokumentarci koji su, između ostalog prikazani i na
čuvenom Sundance Film Festival-u.

Narednih pet večeri publika će imati priliku da uživa u filmovima u okviru dva programa –
takmičarskog i Interscreen programa, a na Svečanom zatvaranju 23. avgusta će biti
proglašeni pobednici Festivala i dodeljene nagrade, a takođe i prikazani filmovi snimljeni
tokom ovogodišnjeg Kampa Interakcija. Dan kasnije isti program imaće priliku da pogleda i beogradska publika u Dvorani Kulturnog centra Beograda (24. avgust).

Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma nastoji da postane mesto susreta publike, autora i učesnika ostalih programa Interakcije, mesto prikazivanja kratkih kreativnih dokumentaraca i dugih razgovora o njima. U okviru takmičarskog programa Festivala biće prikazano 15 jedinstvenih, kratkih dokumentaraca čiji su autori izabrani i pozvani da svoje filmove prikažu publici prvog izdanja Interakcija Festivala. Stilski i tematski potpuno različiti  ovi dokumentarci su u protekle tri godine zapaženi od strane publike i žirija na najznačajnijim festivalima širom sveta.

Od izabranih filmova za takmičarski program, tročlani međunarodni žiri će izabrati dobitnika Nagrade za najbolji film Festivala, a na osnovu glasova publike biće dodeljena i Nagrada publike. Nagrada za najbolji film se dodeljuje reditelju filma, a obezbeđuje je Sirogojno Company, dok je statua autorsko rešenje vajara Marka Crnobrnje.

NFC Filmart organizuje program Interakcija 2022 uz podršku švajcarske vlade, u okviru projekta Kultura za demokratiju koji sporovodi Hartefakt fond, te Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Cinnamon Films, Opštine Požega i drugih partnera i sponzora.