Pocetna Društvo Duh nasleđa

Duh nasleđa

641
0
Podelite

Ovogodišnji, sedmi po redu, festival prirode i kulturnog nasleđa Žestival biće održan od 22. do 29. avgusta

Međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa Žestival nastao je 2006. godine od podataka iz knjige Užičke kafane i pekare, horiničara Milorada Iskrina. U pomenutoj knjizi navodi se sugrađanin Toma Naumović, preduzetnik, koji je krajem 19. veka na sajmu u Briselu izlagao užičku klekovaču. Naumović se u svoj grad vraća sa zlatnom medaljom.

Usled ovog podatka, nastaće i manifestacija koja se ove godine, sedmi put, održava od 22. do 29. avgusta. Najpre osmišljen kao poslovni događaj koji afirmiše i ohrabruje proizvođače autentičnih proizvoda, napravljenih na tradicionalan način, da svoje proizvode iznesu na tržište, Žestival im sve ove godine pomaže u tome, ali ih i kroz poslovne susrete povezuje sa hotelijerskim, trgovinskim, ugostiteljskim sektorom kako bi lakše došli do tržišta. Takođe, kroz edukaciju, naši lokalni proizvođači svake godine sve više razmenjuju znanja i iskustva o kvalitetu, izgledu ambalaže, medijskom nastupu na tržištu, ali i imaju priliku da se konsultuju sa strukom. Svoje mesto nalaze, pre svega, proizvođači iz užičkog kraja, ali i iz svih ostalih delova Srbije: Kosova i Metohije, Vojvodine, Crne Gore, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Od prošle godine napravljen je koncepcijski iskorak i, pored dosadašnjih aktivnosti, fokus se stavlja na prepoznavanje, očuvanje i valorizaciju kulturnog nasleđa. Užički kraj obiluje elementima kulturnog nasleđa, i materijalnog i nematerijalnog, što je potrebno prepoznati, sačuvati, ali i iskoristiti u kulturne, umetničke i turističke svrhe. Na tom tragu, ovogodišnji Žestival, pod sloganom Duh nasleđa, to i čini u cilju osvrta, promovisanja i isticanja važnosti Rujanskog četvorojevanđelja i manastira Rujno, ali i lokacija Starog grada, Hidrocentrale i Neolitskog naselja. Nosilac aktivnosti organizacije je grad Užice, uz podršku Regionalne privredne komore, Regionalne razvojne agencije, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, Turističke organizacije regije zapadna Srbija, Turističke organizacije grada Užica, kao i Poslovnog kluba Zapadne Srbije. Takođe, Žestival promoviše i neguje porodične vrednosti u saradnji sa udruženjem Roditelj.

Ovogodišnji festival, u trajanju od osam dana, promoviše povratak prirodi, pre svega očuvanje reke Đetinje i njene prelepe klisure. Tome će svoj doprinos dati rekreativci, biciklisti, planinari i alpinisti. Vožnja kanuima i zip – lajn, kao svojevrstan ugođaj, biće dostupni posetiocima. Svi posetioci sedmog po redu Žestivala moći će da uživaju u tribinama, koncertima, poslovnim susretima, boemskoj večeri, ali i događajima u čast sećanja na znamenite Užičane, kao i promociji knjige. Takođe, manifestacija stavlja akcenat i na značajne događaje i osobenosti karakteristične za naš kraj: lončariju iz Zlakuse, kolo, krsnu slavu (na reprezentativnoj listi UNESCO), pevanje izvika, erski humor, pravljenje rakije šljivovice, izradu drvenih čutura, kazandžijski zanat, zdravice, ćilimarstvo i trubaštvo (lista elementa kulturnog nasleđa Republike Srbije).

Žestival je, među mnogim manifestacijama, prepoznat i podržan od strane Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi u okviru projekta Ruralni razvoj kroz integrisano upravljanje šumskim i vodnim resursima u Jugoistočnoj Evropi, perspektive ruralnog razvoja, kvalifikovanje, reintegracija i zapošljavanje koji sprovodi u partnerstvu sa Nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Festival, u jednom svom segmentu, neguje i duh stare užičke čaršije, evocirajući uspomene na znamenite Užičane koji su svojim delima uzidali sebe u temelje našeg grada (Toma Naumović, Aleksa Popović, Radiša Kovačević – Cula, Mališa Atanacković, LJubomir Subotić, Dušan Aćimović, Miodrag Petrović – Pipelja, Miodrag Marinković – Mića Burov, Žarko Petrović, Radoslav Paunović, Milenko Đurić, Rade Jovanović – Vrabac, Vladan Sokić, Milan Nikitović, itd). Na festivalu učestvuju i svoju ponudu prezentuju turističke organizacije Zlatiborskog i Moravičkog okruga, komapanije Zlatiborac i Mona, kao i etno – sela iz užičkog kraja. Važno je napomenuti da učešće na festivalu imaju i predstavnici Policijske uprave Užice, koji promovišu nespojivost vožnje i degustacije alkohola.
U danima održavanja festivala naš grad će poseti veliki broj turista sa Zlatibora, Tare, okolnih gradova, susednih država, kao i veliki broj novinarskih ekipa.