Pocetna Kultura „Gori lila uoči Ilina”

„Gori lila uoči Ilina”

627
0
Podelite

Među pesnicima je vladao jedan poseban osećaj duhovnosti, radosti i mira. Čule su se rodoljubive, duhovne, ljubavne, ali i pesme posvećene Vasi Pelagiću, narodnom vođi, prosvetitelju, lekaru, učitelju, koji se ovde i rodio i po kome je mesto i dobilo ime

Posle lutanja kroz bosanske klance i brda konačno smo sa malo više zakašnjenja, stigli u Pelagićevo, malo mesto u Republici Srpskoj, na 16. Međunarodni sabor pjesnika ,,Gori lila uoči Ilina”, koji se svake godine održava 30. jula. Tu nas je dočekao veliki broj pesnika iz raznih krajeva i ljubazni domaćin profesor Pajo Brkić, koji je predsednik Kulturno-prosvjetnog društva ,,Vaso Pelagić” iz Pelagićeva. Prvi utisak, kada se stigne u Pelagićevo, je osećaj mira i spokojstva. Centar mesta čini OŠ ,,Vaso Pelagić”, pored koje se nalazi i njegov spomenik. Malo dalje smo posetili Hram Svetog proroka Ilije u kojem se nalazi čudotvorna ikona Bogorodice Trojeručice. Kako reče sveštenik, Protojerej stavrofor Miodrag Kainović, mnogima je uslišila molitve, a oni su za uzvrat Hramu darovali kandila. Pored Hrama je podignut Spomenik borcima Republike Srpske koji su izginuli u ratu devedesetih. Obeležja sa osamdeset četiri imena. Da se pamti. Neka počivaju u miru.
Posle obilaska grada, profesor Pajo Brkić je u Domu kulture otvorio 16. Međunarodni sabor pjesnika, rekavši da su u zborniku sabrani književni radovi 156 autora iz Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Švajcarske, Švedske, Nemačke i Republike Srpske, kao i da je prisutno više od 60 književnih stvaraoca iz, čak, 21 mesta.
Na promociji zbornika svi prisutni autori su govorili svoje pesme.

Svoje mesto, među njima, zauzeli su i bili toplo pozdravljeni i pesnici Književne sekcije ,,Kluba tri” iz Užica Sekula Novaković, LJubinka Tošić, Radinka Rada Cvijović i Dragica Đurić, kao i Dragana Dučić, predsednica užičkog Saveza slepih i slabovidih lica.
Među pesnicima je vladao jedan poseban osećaj duhovnosti, radosti i mira. Čule su se rodoljubive, duhovne, ljubavne, ali i pesme posvećene Vasi Pelagiću, narodnom vođi, prosvetitelju, lekaru, učitelju, koji se ovde i rodio i po kome je mesto i dobilo ime .
Poseban utisak ostavili su učenici OŠ ,,V. Pelagić”, koji su pokazali da ,,ne biva ništa bez korena”, da se radi budućnosti moraju čuvati i poštovati koreni odakle smo potekli.
Lepoti pesničkog saborovanja doprineo je hor ,,Lozica” iz Loznice, kao i upečetljivo izvođenje autorskih pesama, posvećenih Srbiji, đakona Aleksandra Ciganovića iz Sremske Mitrovice.

Kao što red i običaji nalažu, posle promocije domaćini su nas počastili ručkom, koji je blagoslovio sveštenik Protojerej stavrofor Miodrag Kainović. Vladao je jedan poseban utisak zajedništva, kao da smo rod rođeni. Što, zaista, i jesmo.

Iz Pelagićeva nosimo prelepe utiske o bliskosti sa ljudima koje prvi put ili, posle mnogo godina vidimo. Bogatiji smo za izuzetno sadržajan Zbornik, koji čuva narodne običaje, pamti ljude iz rodnih krajeva pesnika, neguje tradiciju, podstiče učenike da pišu poeziju, čuva ćirilicu, čuva svoj dom. Svi učesnici su od organizatora dobili, pored Zbornika i Zahvalnice, Takođe i članovi Književne sekcije ,,Kluba tri” Milovan Mile Majdov i Zagorka Zaga Jadžić koji su zastupljeni u Zborniku, a nisu mogi ići na promociju. Program je vodila pesnikinja Rada Đošan Kitić.

Bila je čast i radost učestvovati na ovoj prelepoj manifestaciji pesništva i zajedništva. Hvala organizatorima na domaćinskom dočeku. Hvala i našem vozaču Ivanu i njegovoj supruzi Ružici na velikoj pažnji i pomoći.

Dragica Đurić

Pesnici iz Užica

Svoje mesto među autorima zauzeli su i bili toplo pozdravljeni i pesnici Književne sekcije ,,Kluba tri” iz Užica Sekula Novaković, LJubinka Tošić, Radinka Rada Cvijović i Dragica Đurić, kao i Dragana Dučić, predsednica užičkog Saveza slepih i slabovidih lica.