Pocetna Arilje Obeležena godišnjica oslobođenja Arilja

Obeležena godišnjica oslobođenja Arilja

648
0
Podelite

U Parku heroja u Arilju, simbolu pobede nad fašizmom, obeležena je 81 godišnjica oslobođenja Arilja 22. avgusta 1941. godine

Kod spomen obeležja vence su položile delegacije Opštinskih organizacija SUBNOR-a Arilje i Požega i Okružne i Gradske organizacije SUBNOR-a Užice.

Nakon polaganja venaca i odavanja pošte poginulima borcija, prisustnima se obratio predsenik Opštinske organizacije SUBNOR-a Arilje Mićun Vasilijević, koji je uz zahvalnost prisutnim delegacijama, borcima i građanima, posebno istakao veliki doprinos građana ovog kraja u NOB-u. Od formiranja Ariljske čete 1. avgusta 1941. godine do oslobađanja Arilja 22. avgusta 1941. godine, nije prošlo ni mesec dana, i ovaj grad je oslobođen među prvima u Srbiji.

Na kraju obraćanja imao je poruku mladima: “Sa ove svečanosti šaljemo još jednu poruku mladim generacijama da nikada ne zaborave njihove pradedove, dedove, očeve i majke, koji su dali za domovinu i slobodu ono što se najviše može dati a to je život. Poručujemo im i učimo ih da nastave da neguju tekovine naše revolucije jer samo tako će znati kako je stečena naša domovina i kako da je cene i poštujU”.

Za herojsko držanje u toku NOB-a proglašeno je šest narodnih heroja iz ovog kraja: Stevan Čolović, Mićo Matović, Radiša Radosavljević-Šoša, Radoš Bojović, Vitomir Zevnik i Mihailo Vukajlović-Crni.

Skup je u ime opštine Arilje pozdravio Radiša Stefanović zamenik predsednika opštine i Vojin Mrđa sekretar SUBNOR-a Užice , koji je posebno iskazao zahvalnost rukovodstvu opštine Arilje na podršci našoj boračkoj organizaciji, navodi se u saopštenju užičkog SUBNOR-a.