Pocetna Društvo Sve više otpada, a sve manje prostora

Sve više otpada, a sve manje prostora

619
0
Podelite

– Da bismo povećali izdvajanje sekundarnih sirovina, a samim tim i prihode neophodna je primarna selekcija otpada na mestu nastanka, jer iz pomešanog komunalnog otpada praktično nije moguće izdvojiti sekundarne sirovine koje imaju tržišnu vrednost- istakao je mr Momir Milovanović, direktor JKP „Duboko“

Svaka godina poslovanja JKP „Duboko“ ima svoje specifičnosti, tako da posle problema sa koronavirusom koji smo imali, usledili su novi u funkcionisanju preduzeća zbog globalnih dešavanja koja su uticala na poskuplljenje električne energije, naftnih derivata, rezervnih delova i sve druge prateće inpute koji su bitni za nesmetano funkcionisanje. Teško je doći do rezervnih delova za opremu čiji su rokovi isporuke nekada i preko 180 dana, a imamo potrebu da opremu osposobimo što pre i da je pustimo u rad. Pokušavamo svoje obaveze da ispunjavamo na vreme uz nekada uložene nadljudske napore, navodi za „Vesti“ mr Momir Milovanović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom JKP“Duboko“.

Dokle se stiglo sa najavljenim proširenjem deponije?

Obezbedili smo preduslove za proširenje, urađeni su svi projekti u proteklom periodu koji su bili neophodni za proširenje kapaciteta. Sada je na potezu nadležno Ministarstvo i EBRD. Informacije koje imamo su da je u toku evaluacija prispelih ponuda za izbor konsultanta koji će pratiti realizaciju projekta proširenja i utroška novčanih sredstava koja su odobrena za proširenje i stabilizaciju tela deponije „Duboko“. Da podsetimo, sredstva su odobrena u iznosu od 17.000.000,00 miliona evra, koja treba da budu utrošena u narednih 36 mjeseci, od momenta raspisivanja tendera.

Da li je postojeća deponija zapunjena i šta će biti preduzeto u narednom periodu?

Prostora za deponovanje sve je manje, a sa druge starane sve su veće količine otpada koje se generišu u regionu „Duboko“. Razrađujemo nekoliko scenarija i modela ukoliko dođe do velikog kašnjenja sa proširenjem. U narednom periodu očekujemo od EBRD informacije koji su planovi i kojom dinamikom će ići realizacija aktivnosti koje su predviđene kada je u pitanju priširenje „Dubokog“.

Na osnovu podnetih izveštaja poslovali ste sa gubitkom. Šta su razlozi?

Kada je u pitanju „Duboko“ i njegov finasijski rezultat, moram da kažem da je glavni i osnovni prihod od deponovanja smeća. To govori da je cena transporta i deponovanja smeća koja je niska glavni razlog što preduzeće posluje sa gubitkom. Jedan manji deo sredstava dobijamo kao naknadu za upravljanjem ambalažnim otpadom i deo sredstava od prodaje izdvojenih sekundarnih sirovina. Da bismo povećali izdvajanje sekundarnih sirovina, a samim tim i prihode neophodna je primarna selekcija otpada na mestu nastanka, jer iz pomešanog komunalnog otpada praktično nije moguće izdvojiti sekundarne sirovine koje imaju tržišnu vrednost.

Mi nemamo subvenciju ni od osnivača ni od države, ovaj posao koji mi radimo ne može da funkcioniše bez subvencije. Kada bi imali tržišnu cenu za transport i deponovanje komunalnog otpada onda bismo mogli da pričamo o pozitivnom poslovanju preduzeća i njegovom daljem razvoju. Odgovorno tvrdim da pri ovim cenama koje mi imamo, koje su nam osnivači odobrili nije moguće pozitivno poslovati, bez obzira ko je na čelu preduzeća. Mi preduzimamo napore da maksimalno smanjimo rashodovnu stranu, a to ni malo nije lako. Pored svih problema koje imamo u radu, došli su i drugi problemi na koje mi ne možemo da utičemo, a to je poskupljenje električne energije, naftnih derivata, poskupljenje rezervnih delova, tako da nema te aktivnosti u preduzeću sa kojom mi možemo da nadoknadimo promenu cena svih imputa koji su veoma važni za naš proces proizvodnje. Tako da nekada imam utisak da pojedini osnivači nemaju dovoljno razumevanja za „Duboko“ kada je u pitanju njegovo poslovanje.

Kako ćete prevazići te probleme?

Menadžment preduzeća ulaže velike napore, da preduzeće u ovim okolnostima funkcioniše normalno, nekada se desi da zbog objektivnih i tehničkih razloga svoje obaveze ne odradimo isti dan, ali to već u naredni dan ili dva sve postignemo da uradimo. Dolazi do kvarova na kamionima i prikolicama, radnici odlaze na bolovanje, sezona je godišnjih odmora, tako da sve to utiče na aktivnosti preduzeća, a morate normalno da funkcionišete.

Od početka godine koliko je ukupno dopremljeno otpada iz svih opština osnivača, a koliko je reciklirano?

U 2021. godini primili smo 96.399,17 tona komunalnog otpada. U Centru za selekciju ručno smo tretirali ili prebrali 13.828,55 tona komunalnog otpada. U 2021. godini primili smo 4.772,83 tone kao primarno selektovan otpad, a razlika do 13.828,55 tona je pomešani komunalni otpad. Taj pomešani komunalni otpad nam stvara probleme u radu, jer oprema u Centru za selekciju nije predviđena za rad sa pomešanim komunalnim otpadom.

Koliki su efekati od postavljenih kontejnera i kanti za razvrstavanje otpada u gradu i prigradskim naseljima?

Uvođenje primarne selekcije u 2.500 domaćinstava u prigradskim naseljima Grada Užica dali su značajne rezultate. Za nas je najbitnije da otpad koji je primarno selektovan ( otpad iz plave kante) ne završava na telu deopnije. Iz primarno selektovanog otpada izdvajamao sekundarne sirovine a ostatak suve frakcije šaljemo u cementnu industriju.

Da li i dalje imate problem sa manjkom radne snage?

To je jedan od gorućih problema, koji će u narednom periodu još biti izražajniji. U poslednja tri meseca četiri vozača napustila su preduzeće i otišli su da rade u druga preduzeća gde su primanja znatno veća nego u „Dubokom“. Kod nas su primanja ograničena tako da nismo u mogućnosti da im izađemo u susret i povećamo primanja.
U narednom periodu teško možemo naći vozače koji imaju iskustvo da voze kamione sa prikolicom, tako da nas očekuje veoma težak period. Sve je veći pritisak da otpad koji se sakupi na dnevnom nivou u lokalnim samoupravama prevezemo u „Duboko“, tako da se bojim da to nećemo biti u mogućnosti u narednom periodu.

Predstavnici preduzeća učestvovali su i u aktivnostima sa najmlađima na razvrstavanju otpada. Da li je i za ubuduće planiran nastavak edukacije?

Kada je u pitanju edukacija o upravljanju komunalnim otpadom naše ciljne grupe su deca u predškolskoj ustanovi, učenici u osnovnim i srednjim školama, studenti, ali ne odustajemo i od naših sugrađana koji su različite starosne dobi.

U septembru mesecu u „Dubokom“ biće pušten u rad prvi Edukativni centar za upravljanje otpadom u Republici Srbiji. Besplatno će biti dostupan svima i to za izvođenje rekreativne nastave u prirodi, za nevladine organizacije i udruženja građana koja se bave ekologijom, kao i drugim zainteresovanim. Radovi na Edukativnom centru se privode kraju, tako da će uskoro uslediti otvaranje i zvanično puštanje u rad.

CENA UTIČE NA POSLOVANJE

-Kada bi imali tržišnu cenu za transport i deponovanje komunalnog otpada onda bismo mogli da pričamo o pozitivnom poslovanju preduzeća i njegovom daljem razvoju. Odgovorno tvrdim da pri ovim cenama koje mi imamo, koje su nam osnivači odobrili nije moguće pozitivno poslovati, bez obzira ko je na čelu preduzeća.

Pored svih problema koje imamo u radu, došli su i drugi problemi na koje mi ne možemo da utičemo, a to je poskupljenje električne energije, naftnih derivata, poskupljenje rezervnih delova, tako da nema te aktivnosti u preduzeću sa kojom mi možemo da nadoknadimo promenu cena svih inputa koji su veoma važni za naš proces proizvodnje-objasnio je Milovanović.

SELEKCIJA OTPADA

Najveći napredak u primarnoj selekciji otpada postiže Grad Užice zahvaljujući primarnoj selekciji koja je uvedena u 2.500 domaćinstava u prigradskim naseljima. To pokazuje da SUBREC projekat daje prave rezultate. Tako moramo nastaviti u gradu da širimo primarnu selekciju otpada na mestu nastanka, a ovo je primer da možemo da idemo napred kada je u pitanju upravljanje komunalnim otpadom. Najbolje rezultate u primarnoj selekciji otpada ima opština Arilje. U količini otpada koju prijave kao primarno selektovan imaju najbolji procenat koji se prihvati.

Projekat „Svi zajedno“ Radio Užica sufinansira Grad Užice u okviru konkursa u oblasti javnog informisanja.

Stavovi izneti u datom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.