Pocetna Društvo Drva kao da su zlato

Drva kao da su zlato

628
0
Podelite

Cena ogrevnog drveta značajno je porasla. Prošle godine metar je bio 45 evra sa prevozom, a ove godine metar je duplo skuplji i sa prevozom košta preko 10.000 dinara

I cepanje drva je skočilo sa 200 dinara na 4-5 evra po metru. Pelet je lani bio 140-180 evra po toni, a ove godine država je ograničila cenu na 38.000 dinara sa PDV-om. Međutim, pitanje trgovačkih marži ostalo je otvoreno, jer pojedine fabrike koriste ovu cenu za prodaju peleta pa se postavlja pitanje kako će trgovina u Užicu da prodaje pelet po ovoj ceni s obzirom na transportne troškove, recimo do Ivanjice. Što se tiče prevoza energenta troškovi goriva od prošle godine sigurno nisu duplirani tako da ovaj razlog ne stoji. Poskupljenje ogreva zbog cene goriva i prevoza može biti najviše 20 odsto. Na užičkim stovarištima uglja nema mesecima.

Na stovarištu “Suma plus” u Sevojnu rekli su nam da pelet isporučuju po unapred utvrđenim narudžbinama. Napravili su listu na kojoj su zahtevi za isporuku 300-400 tona peleta i zahvaljujući ugovoru iz januara ove godine sa jednom fabrikom koja je njihov dobavljač poštuju ugovorene obaveze. “Suma plus” je uskladila dinamiku isporuke sa dobavljačem u eri sveopšte nestašice ovog energenta što je dobro. Pojedini Užičani i pored toga što su im kuće priključene na gas, rešili su da se obezbede, jer je “šporet u Srbiji, a drva u Sibiru” i krenu u nabavku drva, ali sa našeg područja.

Mira Šojić iz Užica

Koristimo gas za grejanje kuće. Imamo i kotao na drva, pa eko ne bude gasa da možemo da pređemo na drva. Drva imamo u selu i obezbeđeni smo. Nismo dirali kotao na drva i ostavili za svaki slučaj. Tokom sezone za grejanje oko 95 kvadraga trošili smo oko 15 kubika drva zimi.

Mira, radnica iz Užica

Katastrofa, drva su 9000 dinara. Meni za kuću treba pet metara što je 45.000 dinara plus da neko istruže i iscepa, znači preko 50.000 dinara. Sa mojom platom od 30.000 dinara vidite kako je! Potrebne su mi dve plate samo za ogrev, a gde je ostalo? Ne bih mogla kupiti ugalj i ne znam koliko je. Moji roditelji su doveli priključak na gas u kući, ali je potrebno kupiti radijatore i ostale instalacije što je mnogo novca. Imamo samo priključak za gas, a ostalo čeka neka bolja vremena…

Novka Dacović, penzionerka

Imam kuću na Vujećivini i grejem se na gas. Štedim energiju zimi. Isključim sobe u kojima ne boravimo. Pre nego što smo uveli gas grejali smo se na drva i ugalj. Dok je deda bio živ trebalo nam je pet kubika drva i tona uglja za dve sobe. Čula sam da je kubik drva 9000 dinara. Ne verujem da će gasa biti dovoljno. Nemam kotao na drva da bih mogla da ih koristim, samo na gas.

Milomir Dragutinović, penzioner “Kotromana” iz Mokre Gore, ka Vardištu

Mojem domaćinstvu treba oko 16 metara drva za zimu. Drva su iz mog zabrana. Komšija ima traktor za izvlačenje i tako svake godine nabavljamo ogrev. Ali, jednog dana i to iz zabrana će nestati i drva se moraju kupovati i zato moram nešto preduzimati.
Mirko iz Užica, stan u Vojvode Maslaća (nema fotku)

Grejem se na drva i treba mi oko pet kubiku za sezonu. Nisam još nabavio drva, a cena je od 80-90 evra sa prevozom u trupcima. Još platite cepanje, a ako ne možete da iscepate i onda izađe oko 10-11.000 dinara po metru. Skupo, nego šta!