Pocetna Društvo Destilerija “Pure fruit” pobednik Žestivala

Destilerija “Pure fruit” pobednik Žestivala

896
0
Podelite

Destilerija “Pure fruit” iz Beograda je pobednik VII Međunarodnog festivala prirode i kulturnog nasleđa “Žestival”, a najbolja u kategoriji poljoprivrednih gazdinstava je rakija Stojana Tasića iz Aranđelovca. To je odluka komisije, koja je pregledala 68 uzoraka rakije od šljive, kajsije, jabuke, dunje, kruške, grožđa, višnje, maline, kupine, drena, kao i  klekovače, travarice, orahovače i medovače.

Najboljima u nekoliko kategorija uručene su medalje tokom izložbenog dana, koji je tradicionalno organizovan na Gradskom trgu uz učešće oko 40 proizvođača iz zemlje i regiona koji su posetiocima predstavili svoje autentične proizvode, sokove, džemove, suvomesnate proizvode, voćne rakije, sireve, med, lekovito bilje…

Predsednik Organizacionog odbora “Žestivala” Branislav Mitrović podsetio je da je osnovni cilj očuvanje dobrog duha Grada Užica i Zapadne Srbije.

“Na užičkom Trgu imamo raznovrsne proizvode, autentične i bogate spravljane na tradcionalni način spravljane u sadejstvu sa strukom i naukom i marketinškim organizacijama. Tako da proizvodi iz cele Srbije imaju prostor na probirljivom evropskom i svetskom tržištu”, rekao je Mitrović dodajući da Užice ima posebne preduslove da kulturno nasleđe iskoristi u obrazovne, edukativne i turističke svrhe.

Ispred grada domaćina “Žestivala” nagrađenima i prisutnima obratila se gradonačelnica Užica i predsednica Saveta festivala  dr Jelena Raković Radivojević.

“Veoma nam je stalo da prirodne lepote u kojima ne oskudevamo, kao i naše kulturno istorijsko nasleđe na koje možemo da budemo ponosni, približimo najpre Užičanima, a zatim i svima koji u ovaj grad dolaze. Da im pokažemo lepotu klisure reke Đetinje, tvrđavu Stari grad, hidrocentralu „Pod gradom“, Zelenu stazu, Stapark- arheološki park iz vremena neolita  u Staparskoj banji i druge lokalitete. Naša je obaveza da sve te lepote učinimo vidljivijim i dostupnijim”.

Tradicionalno, program “Žestivala” je upotpunio je još jedan od simbola Užica, komplet lepinja iz pekare Šuljaga. Ove godine napravljene su dve lepinje, za oko 5 centimetara veće u odnosu na prošlogodišnju.

Posetioci su tokom dana uživali i u nastupima tamburaškog orkestra “Severac” i KUD-a “Naš zavičaj” iz Sevojna. U večernjim satima na Gradskom trgu koncert je održala grupa “Ođila”.