Pocetna Društvo Stara centrala biće otvorena za turiste 

Stara centrala biće otvorena za turiste 

1833
0
Podelite

Zamenik gradonačelnika Užica Dragoljub Stojadinović rekao je da je turizam privredna grana kojoj lokalna vlast posvećuje veliku pažnju i da će u narednom periodu doživeti ekspanziju. On je najavio da će uskoro Stara hidrocentrala  biti  otvorena za turiste i da predstoje razgovori između EPS-a i Grada Užica  kako bi se turistička poseta odvijala bez pethodne najave i objekat u potpunosti stavio u funkciju turističke posete.

Stojadinović je naveo da su Mokra Gora i Tara turistički dragulji grada Užica i da su Drvengrad, Mokra Gora i Čarobni breg imali 22.000 noćenja u periodu april-avgust ove godine, a Tara 60.000 noćenja što je nivo pre epidemije korona virusa.

– Od oko 9,5 miliona koliko se u budžet slilo od boravišnih taksi 60 odsto ili 5,6 miliona dinara je boravišna taksa sa Tare. Preko tri hiljade turista obišlo je tvrđavu Stari grad za protekla dva  meseca, a 950 posetilaca Stapark i neolitisko naselje tokom protekla četiri vikenda – naveo je Stojadinoć i podsetio da je u Stari grad u proteklom periodu uloženo 70 miliona dinara, a u StaPark koji je nedavno počeo rad 370.000 evra.  On je dodao da je u toku sanacija depoa Narodnog muzeja koja košta 8,5 milion dinara, da je rekonstruisan plato i obnovljena stolarija i da su u toku radovi na Kadinjači od 1,2 miliona dinara i gradnja suvenirnice vrednosti 1,3 miliona dinara i naveo da je rekonstrukciju Konačišta finansirali Ministarstvo u iznosu od 7 miliona dinara.

Gradska većnica zadužena za turizam Nada Jovičić rekla je da sa  povećanjem turističke ponude grada Užica  ima veze svaki dinar koji se ulaže. Ona kaže da je težnja grada Užica da Stari grad postane turističko područje koje sa zaštićenim prirodnim područjem Đetinje čini jedinstvenu celinu,  koja je primamljiva za dolazak turista u Užice. Govoreći o otvaranju StaParka i priznanju Mokroj Gori kao jednom od najboljih tustičkih sela sveta Jovičić je istakla da se povećava broj aktivnosti i da je razvoj turizma deo strateškog dokumenta Plana razvoja grada Užica.

Direktorka TO Užice Danijela Đorđević Arsić navela je kao uspeh u godini pandemije stavljanje Zlakuse  na UNESKO-vu listu u vezi grnčarije i da je 2021. godine Mokra Gora dobila svetsku titulu najboljeg turističkog sela sveta. Arsić je navela da je realna potreba za proširenjem Konačišta koje će dobiti još dve smeštajne jedinice. Vrednost investicije 9,7 miliona dinara, od čega je resorno Ministarstvo opredelilo 7 miliona dinara.

-U narednom periodu radićemo na jačanju samih kapaciteta kada je turizam u pitanju – rekla je Arsić i dodala je je krajem oktobra planirano potpisivanje Protokola o saradnji sa Institutom za turizam i održivi razvoj Slobvenije sa gradom Užicem. Ona kaže da će s obzirom na postojeću posetu biti premašena očekivanja i podsetila da je u užički turizam u proteklom periodu uloženo 7,8 miliona evra, od čega u razne projekte od strane Republike između 23-50 odsto novca. Užice ima 127 seoskih domaćinstava koja imaju 451 ležaj na raspolaganju.

Na pitanje novinara zašto Turistički infocentar radi samo do 15 časova direktorka TO Užice je odgovorila da je radno vreme Infocentra od sutra produženo do 17 časova i da je tokom avgusta meseca uključujući vikend radio do 20 časova što je bilo vidljivo na društvenim mrežama i u medijima. Ona je dodala da TO Užice ima više jedinica Infocentra od kojih je jedan u Konačištu i radi od 7-21 sat, a  da će uskoro biti otvoren i u Spomen-kompleksu Kadinjača. Na pitanje novinara koliko TO Užice ima zaposlenih direktorka je odgovorila da ih je stalno zaposleno troje i da 16 radnika radi shodno potpisanim ugovorima sa svim prijavama i davanjima. Potreba za novim radnim mestima postoji, ali je snazi Uredba o ograničenju zapošljavanja u javnom sektoru.