Pocetna Sport Snovi su počeli da se ostvaruju

Snovi su počeli da se ostvaruju

1914
0
Podelite

– Svetska titula je moj san i možda se on uskoro i ostvari, jer sam se osvajanjem evropske titule direktno plasirao na Svetsko prvenstvo u bilijaru u Portoriku koje se održava sredinom novembra gde ću se takmičiti u kategoriji juniora do 17 godina – kaže Lazar Kostić

Prvu juniorsku evropsku titulu u istoriji srpskog bilijara Lazar Kostić (16) iz Užica osvojio je pre više od mesec dana u Bugarskoj na Juniorskom prvenstvu Evrope u bilijaru. Lazaru je ova titula omogućila direktno učešće na Svetskom juniorskom prvenstvu koje će biti održano u novembru u Portoriku. U istoriji srpskog bilijara najmlađi je i seniorski prvak države, a sada je prvi i na juniorskoj i na seniorskoj listi u Srbiji. Lazar, nosilac Vukove diplome u osnovnoj školi, sada je odličan učenik drugog razreda (matimatički smer) Užičke gimnazije. Kaže, i škola i bilijar mu dobro idu, postiže sve i planira da tako i nastavi. Zahvaljujući njegovim uspesima ovaj sport počeo je sve više da privlači Užičane, naročito najmlađe, koji ako nastave da treniraju, imaju šansu da se možda jednog dana pojave i na Olimpijadi. Lazar će sigurno imati tu priliku, jer je razvoj njegovog talenta u usponu o čemu najbolje govore rezultati koje postiže na takmičenjima.

Kako ste doživeli titulu juniorskog prvaka Evrope, da li ste je očekivali, da li ste o njoj maštali, šta Vam ona znači?

-Kada sam počeo ozbiljnije da se bavim bilijarom, maštao sam, bio mi je cilj i san da budem prvak Evrope. Ove godine sam nekako i osetio da je pravi momenat za ostvarenje tog mog sna. Imao sam velika očekivanja, otišao na takmičenje i osvojio titulu u disciplini „strejt pul“ koja je za mene jedna od najpravednijih, najpoštenijih disciplina, jer koliko kugli ubaciš, toliko osvojiš bodova. Inače, takmičarske discipline u bilijaru su i „osmica“, „devetka“ i „desetka“.

Ovoj tituli prethodile su mnoge druge na nivou države, Balkana?

-Prvo moje veće dostiguće bilo je osvajanje juniorske državne titule do 17 godina i onda sam je zaredom osvajao tri godine. Ova sezona još uvek nije gotova, ali sam za sada prvi i na juniorskoj i na seniorskoj listi u Srbiji. Pokušaću da budem prvi u obe kategorije na kraju sezone. Još ove godine se takmičim u kategoriji juniora do 17, a već naredne, u kategoriji do 19 godina. Na seniorskim takmičenjima mogu da igram kad hoću.

FOTO DRAGAN KARADAREVIĆ

Kako se stiže do ove titule, koliko morate da trenirate?

-Potrebno je, zaista, mnogo odricanja i treniranja, a ja treniram već šest godina skoro svakog dana u proseku tri sata. Kada imam pripreme, onda igramo čak i po sedam sati dnevno.

Šta sadrži taj trening?

-U početku je zagrevanje, namestimo nišan, a posle toga vežbamo ne samo ubacivanje kugli, već i poziciju. Ima dosta segmenata koji moraju da se uvežbavaju. Međutim, za bilijar je potrebno da budemo i fizički spremni, a to podrazumeva svako jutro trčanje, a zatim vežbe snage na spravama. Kad završimo prvi trening, odemo i na plivanje. Naročito tokom priprema za takmičenja imamo ozbiljne kondicione treninge.

Kada ste prvi put stupili u bilijarsku salu? Kako se to desilo, sa kim ste otišli?

-Prvi put sam ušao u bilijar salu kad sam imao sedam godina. Sa tatom sam otišao u „Bilijar pab“, nismo imali nameru da igramo bilijar, već smo svratili na piće. Međutim, sve to me zainteresovalo i zamolio sam oca, pošto se on rekreativno bavio bilijarom, da me malo nauči da igram. On me je zaista i naučio osnovne stvari. Od tada sam svoje rođendane obeležavao uvek u bilijar klubu „Masse“ i na jednom od tih slavlja video me je Ljubiša Vranešević, prepoznao je moj talenat i pitao me da li želim da treniram.

Šta Vas je privuklo bilijaru, šta je to očaravajuće u toj loptici?

-Uvek su me svi sportovi interesovali, sve sam podjednako voleo. Ipak sam se odlučio za bilijar i što sam duže trenirao, svakim danom me je sve više privlačio, sve više sam osećao njegove čari.

Šta je suština ovog sporta? Kako se postiže dobar rezultat?

-Bilijar zahteva i promišljanje i veliku koncentraciju tokom igre. Kada razbijem kugle, dođem za sto i pregledam celu partiju, uvek razmišljam o tri kugle, koju ću da ubacim, a koje da ostavim da budu sledeće.

Kad ste zvanično počeli da trenirate? Kako su reagovali roditelji?

-Zvanično sam počeo da treniram 2016. godine u oktobru. Tada sam već dve-tri godine trenirao fudbal, bio sam golman u FK „Jedinstvo“, dobro mi je to išlo i hteo sam da se uporedo bavim i fudbalom i bilijarom. Međutim, bilijar je prevagnuo, a roditelji su me od početka podržali. Otac je već poznavao celu ekipu u bilijaru i znao je da su svi izuzetni. Prva nagrada, medalja u bilijaru, došla je godinu dana nakon što sam počeo da treniram. Od tada sam tri godine zaredom juniorski prvak države

Koja Vam je nagrada do sada bila najdraža, a za koju smatrate da je bila prelomna, važna da ostanete i potpuno se posvetite ovom sportu?

– Do sada, najdraža nagrada mi je ova titula evropskog šampiona, a mislim da mi je bilo prelomno to državno juniorsko prvenstvo 2017. na kojem sam bio prvi. Međutim, rekao bih da takav značaj ima i treće mesto koje sam ove godine zauzeo na Balkan pul turu. Tu su se takmičili svi seniori sa Balkana, njih 128. Po mišljenju pojedinih, pa tako i ja mislim, mogao sam da postignem i više, ali nije bitno. Važno je da mi je to dalo mnogo samopouzdanja i od tada u igri samo napredujem.

Osim nagrada, šta Vam je bilijar još doneo?

-Mnogo prijatelja i u Srbiji i van nje, u celoj Evropi. Dobro sarađujemo međusobno, pomažemo se ako je neophodno.

Koliko užički klub „Masse“ okuplja članova, koliko je bilijar popularan u našem gradu, u državi?

– Mislim da u Srbiji ima oko dvadesetak klubova koji se profesionalno bave bilijarom. Bilijar klub „Masse“ ima oko dvadesetak registrovanih članova, među kojim su još dva juniora i jedna devojka. Ima dosta i dece koja su zainteresovana i očekujem da narednih dana dođu u klub. Veliki je broj i onih koji dolaze i igraju bilijar iz zabave, ali ponekad i treniraju. Mislim da je bilijar sve popularniji i kao sport i u Srbiji, pa i kod nas u Užicu, a sve je više onih koji svako veče dolaze u klub da igraju.

Koliko „Masse“ ima trenera i koliko je on značajan za svakog igrača?

-Trener znači dosta. LJubiša Vranešević mi je pokazao sve ovo što znam, od njega sam naučio tehnike koje koristim. U klubu radi i trener Andreja Klasović, koji je jedan od najboljih igrača u Srbiji. Iz Beograda je, ali sada živi u Užicu i svakodnevno treniramo zajedno i mnogo mi pomaže.

Imate li uzore?

-Da, svakako. U početku to mi je bio moj otac, zatim trener Ljubiša i mislio sam da od njega ne postoji bolji igrač. Uzor su mi i naš Aleksa Pecelj iz Smedereva i Sanjin Pehlivanović iz Sarajeva. Veoma volim da gledam kako igraju Džošua Filer i Džejson Šou, koji imaju najzanimljiviju tehniku i ritam. Brzo igraju i to mi se mnogo sviđa.

Bilijar nije olimpijski sport?

-Nije, trebalo je na predstojećoj Olimpijadi da bude probna vrsta sporta, međutim odabran je brejkdens. Nadam se da će to biti na narednoj, 2028. godine, nakon čega bi postao takmičarska disiplina u kojoj će se takmičari nadmetati i boriti za medalje.
Osim bilijara i škole, čime se još bavite, imate li vremena za druženje ili za neke hobije?
-Tokom zime obavezno idem u teretanu, a kada otopli, onda sam u parku i trčim ili na bazenu, jer je za bilijar, zaista bitna fizička spremnost. Ponekad sa drugovima odem i na fudbal i košarku. Uvek napravim dobar raspored da sve stignem i da izlazim i da se družim.

Šta želite da postignete u bilijaru?

-San mi je svetska titula i možda se on uskoro i ostvari, jer sam se osvajanjem evropske titule direktno plasirao na Svetsko prvenstvo u Portoriku koje se održava sredinom novembra gde ću se takmičiti u kategoriji juniora do 17 godina. Nas četvorica iz Evrope idemo na Svetsko prvenstvo i svi ćemo se takmičiti u istoj disciplini, a to je „devetka“ koja je i najpopularnija na svetu. Igra se sa devet kugli i bez obzira da li je igrač ubacio prethodne manje kugle, jedinicu, dvojku, trojku i ostale, pobednik je onaj ko ubaci devetku.

Osim bilijara, čime želite da se bavite u životu, šta želite da studirate?

-Nisam još odlučio šta ću studirati. Sada me sve privlači i još uvek ne mogu nešto posebno da izdvojim. Videću, ima vremena da se odlučim. Važno je da mi za sada i bilijar i škola idu dobro. Dok sam bio u osnovnoj školi, bio sam juniorski prvak države dve godine za redom, ali nisam školu zanemarivao, tako da sam na kraju bio vukovac. Postižem sve i planiram da tako i nastavim.

Titule

Lazar Kostić je prvi juniorski turnir osvojio 2017. godine, a 2018. zvanično postaje juniorski prvak Srbije i to najmlađi u istoriji srpskog bilijara, sa svega dvanaest godina. Titulu juniorskog prvaka države odbranio je 2019. i 2021. godine. U 2022. godini osvojio je Drugi turnir seniorskog prvenstva države. Trenutno je vodeći i u juniorskom i u seniorskom delu šampionata države. U martu 2022. godine zauzeo je treće mesto na seniorskom turniru Balkan pool tour. Od 2021. godine je kapiten juniorske reprezentacije Srbije. Na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za juniore osvojio je prvo mesto u disciplini „strejt pul“.

-Bilijar je sport u usponu što se vidi i po sve većim ulaganjima u njega, on se razvija i na njegovoj popularizaciji se dosta radi. Juniorska i seniorska takmičenja odvijaju se u tri discipline („osmica“, „devetka“, „desetka“), svaka se igra po dva puta, što je godišnje po šest turnira i tri završna mastersa na kojima igraju 16 najbolje plasiranih igrača. Svaki turnir nosi bodove. Izbačen je „strejt pul“ jer dosta naših igrača ne zna da ga igra, mada je u Americi baš rasprostranjen i ljudi ga mnogo poštuju.