Pocetna Čajetina U planu Zlatkina organska proizvodnja

U planu Zlatkina organska proizvodnja

600
0
Podelite

Zlatkini proizvodi traženi su ne samo u zlatiborskom kraju. Na sajmovima i drugim manifestacijama na kojima “Zlatiborski eko agrar” prisutan izazivaju veliku pažnju koja nije izostala ni tokom proteklog “Žestivala” u Užicu

Ne samo da su održali kapacitet već rade i na proširenju kapaciteta i asortimana. Novina u “Našoj Zlatki” je proširenje kapaciteta uz zadržavanje kvaliteta, a tajna je u sirovini koja stiže sa zlatiborskih pašnjaka.

– Kapacitet od 1500 litara podignut je na dve hiljade litara mleka dnevno, zamenjena oprema i u planu je dalje proširenje asortimana proizvoda. Proizvodimo sušeni sir, bela kriška sir, sir sa dodatkom vlašca, sir sa dodatkom ljute tucane paprike… Ovaj sir ćemo uskoro plasirati i na tržište – navodi Razumenka Lučić, rukovodilac mlekare čiji su proizvodi najviše prisutni u zlatiborskom ugostiteljstvu. Čajetinski “Agroindustrijski centar” u Krivoj Reci ima šest zaposlenih i vozni park koji je uslužno dostupan za potrebe čajetinskih poljoprivrednika. I ovog leta kompletno su radili košenje, baliranje, oranje i bili na usluzi poljoprivrednicima opštine Čajetina.

– Što se tiče mlekare uradili smo projekat i već iduće godine počinjemo gradnju mlekare od 20.000 tona mleka dnevno, a kada nova mlekara krene sa radom ideja je da “Naša Zlatka” pređe u organsku proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda. Čak imamo i proizvođače mleka koji su ušli u konverziju zemljišta tako da će čitava priča oko “Naše Zlatke” biti organska – navodi rukovodilac mlekare. Lučić ističe da od nastanka “Naša Zlatka” radi po tradicionalnoj recepturi.

– Nema nikakvih dodataka u kajmak se samo dodaje so kao jedini konzervans. Cela priča je i počela sa idejom da se očuva tradicionalna proizvodnja – podseća ona.
Mleko stiže iz Krive Reke, Mačkata, Jablanice… U pitanju su manji proizvođači čija su grla cele godine na ispaši. “Naša Zlatka” počela je rad 22. septembra 2017. godine i uskoro će njen peti rođendan.

Zlatkin sir odlično uz belo vino

Sirevi “Naše Zlatke” imaju dobar plasman i traženi su. Na jednom od festivala koji je održan u Višegradu gde su “uparivani” sir i vino pokazalo se da Zlatkin sir najbolje ide uz belo vino, posebno uz banjalučki Laktaš. Užičani su na Gradskom trgu imali priliku da degustiraju Zlatkine sušene sireve koji potvrđuju visok kvalitet.