Pocetna Društvo LIBERGRAF: PREBACIVANJE OBAVEZA NA GRAĐANE

LIBERGRAF: PREBACIVANJE OBAVEZA NA GRAĐANE

280
0
Podelite

Građanska čitaonica Libergarf je zatražila od užičke vlasti da hitno povuče predlog odluke o uslovima ozakonjenja postojećih objekata u drugoj i trećoj zoni sanitarne zaštite akumulacije Vrutci i najavila da će, ukoliko lokalna vlast ne udovolji tom zahtevu, pozvati građane na protest.

Predlog sporne odluke je, navode u Libergrafu, „pokušaj je da se potpuna odgovornost i troškovi sanitarno bezbednog prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda prebace na građane, koji u tim zonama poseduju objekte, navode u saopštenju.

Odredbe te odluke, kako navodi to užičko udruženje građana, „perfidno su smišljene da se
odgovornost sa gradske vlasti prebaci na građane, koji žive u selima Bioska, Vrutci i Kremna“.

– Zahtevamo od lokalne samouprave da hitno povuče predlog te odluke i da o tome obavesti javnost najkasnije u ponedeljak, 26. septembra do 12 časova – , poručuju iz Libergafa.

Osim toga, zahteva se da se, bez odlaganja, primene rešenja i mere iz Prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije Vrutci.
U predlogu te odluke, o kome će se izjašnjavati gradska skupština na sednici 28. septembra, između ostalog, navodi se da se u tim zonama „dozvoljava ozakonjenje postojećih objekata”, ali „uz obavezu vlasnika da obezbedi sanitarno bezbedno prikupljanje i prečišćavanje svih otpadnih voda”.
Uz isticanje da je „dugogodišnja nebriga i loše upravljanje akumulacijom 2013. godine dovelo do zagađenja vode cijanobakterijama i da pet godina nakon toga jezero Vrutci nije služilo za vodosnabdevanje grada, Libergraf podseća na to da je Vlada Srbije, 23. novembra 2018. godine, usvojila Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene sliva akumaulacije Vrutci.

U tom dokumentu, ističe Libergraf, navodi se da se zadržavaju postojeći objekti, „uz obavezu upravljača vodovodnog sistema (javno vodoprivredno preduzeće) da u saradnji sa javnim komunalnim preduzećem, u roku od 12 meseci od donošenja Prostornog plana, obezbedi sanitarno bezbedno prikupljanje i prečišćavanje svih otpadnih voda na građevinskoj, odnosno katastarskoj parceli do nivoa za nesmetano ispuštanje u recipijent (najbližu jarugu ili vodotok) ili podzemnu sredinu”.
U istom dokumentu piše da je gradnja novih objekata „dozvoljena isključivo u sklopu
domaćinstava, na osnovu pravila uređenja i građenja iz Prostornog plana grada Užica, isključivo nakon obezbeđenja sanitarno bezbednog odvođenja, prikupljanja i prečišćavanja svih otpadnih voda“, a da „troškove sanitacije novih objekata snosi investitor”.
-Dakle, obaveza JVP Srbijavode i JKP Vodovod Užice je bila da do 22. novembra 2019. godine obezbede sanitarno bezbedno prikupljanje i prečišćavanje svih otpadnih voda iz postojećih objekata, dok bi troškove sanitacije novih objekata snosili građani, odnosno investitor – objašnjenje je iz Libergrafa.
Dodaje se da je tom udruženju, po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, 21. decembra prošle godine, JKP Vodovod odgovorilo da to preduzeće „nije obezbedilo sanitarno – bezbedno prikupljanje i prečišćavanje svih otpadnih voda u drugoj i trećoj zoni”, i da nema preciznu informaciju o tome koliko je objekata na tom produčju sa neadekvatnim septičkim jamama.

– U saradnji sa Građevinskim fakultetom u Beogradu, izrađena Studija procene stanja postojećeg kanalizacionog sistema na teritoriji Užica – navodi JKP "Vodovod".
U njoj još piše da jza prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u selima Bioska i Kremna postoji projekat ali još nije izdata građevinska dozvola i da ovaj projekat ne treba smatrati prioritetnim jer se u ovim selima smanjuje broj stanovnika.
– Potpuno je jasno da, četiri godine od usvajanja Prostornog plana, Grad Užice i JKP Vodovod nisu ništa preduzeli kako bi obezbedili sanitarnu zaštitu akumulacije Vrutci -, saopštavaju iz Libergrafa.

Ostavite odgovor