Pocetna Društvo LJUJIĆ: VODA ZA PIĆE JE ISPRAVNA

LJUJIĆ: VODA ZA PIĆE JE ISPRAVNA

593
0
Podelite

Direktor užičkog ,,Vodovoda” Duško Ljujić demantovao je pisanje pojedinih medija i kako kaže, glasine koje su se pojavile na društvenim mrežama o neispravnosti vode za piće u Užicu.
On kaže da je voda koju “Vodovod” isporučuje građanima Užica potpuno ispravna i u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće.
– Tvrdnja na osnovu nekoliko uzoraka da je voda za piće neispravna je apsurdna. Svakodnevno uzimamo i fizičko- hemijske, biološke i mikrobiološke analize u Fabrici vode, a pored ,,Vodovoda”. Zavod za javno zdravlje pored uzoraka sa Postrojenja vodu analizira i sa osam slučajno izabranih točećih mesta – navodi Ljujić. On ističe da su svi uzorci vode za piće od puštanja Fabrike u rad za proteklih pet godina stoprocentno ispravni.
– Dešava se da se zbog dostrajalosti mreže u pojedinim slučajevima pojave mikrobiološke
neispravnosti i one su isključivo vezane za stanje mreže. Ne može se tvrditi da je voda neispravna ukoliko se u jednom uzorku od dvadeset uzetih pojavi 15 mezofilnih aerobnih bakterija, dok je dozvoljena količina 10 – smatra Ljujić navodeći da je shodno Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode broj ovih bakterija u flaširanoj vodi dozvoljen do 50, a u prerađenoj deset. Prema podacima ,,Vodovoda” prošle godine od 700 uzoraka koje je radio Zavod za javno zdravlje 37 je bilo neispravno – dodao je Ljujić.

On kaže da su imali problema na mreži gde su uočili da se pojedine mikrobiološke neispravnosti ponavljaju, kao što je slučaj sa jednom mesarom gde je zbog problema sa unutrašnjim instalacijama svih sedam uzoraka bilo neispravno dok je svuda u komšiluku voda bila ispravna za piće.

Problema je bilo i u jednoj pekari gde je sa gradskom mešana i izvorska voda. Bakterije koje se pojavljuju, prema rečima Ljujića, su potpuno bezopasne.