Pocetna Društvo JESENJA IZLOŽBA PČELARA

JESENJA IZLOŽBA PČELARA

433
0
Podelite

Tradicionalna jesenja pčelarska izložba okupila je ove godine oko 15 izlagača na glavnoj ulici čiji su medonosni proizvodi zaokupili pažnju Užičana. Posle pauze od dve godine kada je izostala bagremova paša pčelari ove ne kriju zadovoljstvo i kažu meda će biti dovoljno.
Udruženja pčelara Užice postoji od 1937. godine i jedno je od najstarijih u Srbiji. Predsednik društva Ljubiša Vučetić kaže da trenutno okuplja blizu 200 članova.

-Posle niza loših, ovo je dobra godina za pčelare. Popravljamo minus! Izlagali smo i za vreme korone uz poštovanje mera. Bagrem je dobro medio, dobra i suncokretova paša. Livada je podbacila i livadski med – navodi on i kaže da su cene nešto više u odnosu na ranije godine, a med ima najnižu cenu u Užicu.

Bagremov med je u Srbiji 1200 dinara, a u Užicu se može naći i za 1000 dinara. Lipov i
suncokretov med su oko hiljadu dinara. Otkupna cena meda u izvozu je 4,5-5 evra i niža je nego lane.

Milisav Petaković još malo gazi devedesetu. Od detinjstva je pčelar. Kad rodi med volim godinu, a kad med ne rodi ne volim je. Sve je manje livadskog meda koga nema i neće ga biti kao što kažu Tarabići jer smo zemlju zagadili hemijom – dodaje deda Milisav i poručuje mladim pčelarima da mora mnogo da se radi i dežura oko pčela, jer ništa ne pa-da s neba.Petar Lukić, pčelar iz Stapara kaže da je prinos meda iznad proseka ove godine.

-Uglavnom smo zadovoljni i mislim da će nam ova godina donekle pokriti gubitke u prethodnom periodu. Cena meda u izvozu je pala u odnosu na prošlu godinu i meda ima
dovoljno. Cena otkupa je niža i kreće se za bagrem od 4,5-5 evra. Suncokret je 2,8 evra, a cvetni i livadski 3,2 evra – ispričao je Lukić koji ima veliki broj košnica. Na ovogodišnjoj
izložbi primetno je bolje raspoloženje pčelara, a među traženijim proizvodima bili su i
medonosni preparati za imunitet i propolis.
Pčelarska izložba u Užicu traje tri dana.