Pocetna Kultura Publika je snaga i oslonac festivala

Publika je snaga i oslonac festivala

676
0
Podelite

Grad Užice i naši sugrađani su od početka osnov festivala, izjavio je Zoran Stamatović

U takmičarskom programu 27. Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“, koji će biti održan od 1. do 7. novembra u užičkom Narodnom pozorištu, pod sloganom „Parče hleba, parče neba“, biće izvedeno sedam predstava koje su po oceni koselektora festivala Bojana Munjina i Zorana Stamatovića najbolje iz produkcije pozorišta u regionu od prethodnog festivala. To su: “Rolerkoster“, prema tekstu Jelene Kajgo i u režiji Milice Kralj, Ateljea 212, “Čudo u Šarganu, prema komadu Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Mrkovića, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, “Ja sam ona koja nisam“, prema komadu Mate Matišića u režiji Paola Mađelija u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih, “Mesec dana na selu“, prema komadu Ivana Sergejeviča Turgenjeva u režiji Milana Neškovića Narodnog pozorišta Užice, “Jugoslavija, moja otadžbina“, prema romanu Gorana Vojnovića u režiji Marka Misirače, u koprodukciji Narodnog pozorišta Banja Luka, Narodnog pozorišta Prijedor i Narodnog gledališča Nova Gorica, “Bez portfelja“, prema tekstu Stevana Koprivice u režiji Branislava Mićunovića, Gradskog pozorišta Podgorica i “Rat i mir“, prema romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Borisa Liješevića, u izvođenju Narodnog  pozorišta Beograd.

-Velika je sreća da možemo opet da budemo zajedno u ovim teškim vremenima, ali pozorište živi sa svojim vremenom, tako je oduvek bilo, tako je i danas, mora se na njega naslanjati, osvrtati i komentarisati bez obzira kakvo je to vreme – rekao je između ostalog Bojan Munjin, obrazlažući selekciju ovogodišnjeg festivala i naveo:

-Pozorište uvek pokušava da pomaže, tako je bilo i u staroj Grčkoj, tako je oduvek, tako je i danas. Mi ćemo probati sa ovim predstavama da na umetnički način pomognemo svima nama, da preispitamo sebe u ovim teškim vremenima, šta smo, gde smo i šta možemo da uradimo. Nadam se, u odnosu na predstave koje smo izabrali, da ćemo uspeti i da će ovo biti vredan pozorišni susret i jedan praznik, bez obzira što su vremena teška, jer pozorište jeste i to, praznik duše susreta umetnosti i ljudi.

Prema rečima Zorana Stamatovića, direktora Jugoslovenskog pozorišnog festivala i Narodnog pozorišta Užice, procena je da će vogodišnji festival koštati 13,5 miliona dinara. Značajan deo biće obezbeđen od prodaje ulaznica, Grad Užice je opredelio 4,1 milion, Ministarstvo kulture i informisanja 1,5 miliona dinara i u saradnji sa ovim ministarstvom, obezbeđeno je još 980.000 dinara preko određenih nevladinih organizacija. Iako je sve poskupelo, cene karata za festival su iste kao prošle godine.

-Pozivam naše sugrađane da kupe ulaznice u narednim danima i budu kao i do sada naša snaga, vera i oslonac. Grad Užice i naši sugrađani su od početka osnov festivala. Nije ni Ministarstvo nikada izostajalo, u početku je to bilo Ministarstvo Srbije i Crne Gore, ali su naši sugrađani uvek bili oslonac na koji se moglo računati – istakao je Zoran Stamatović i istakao da je iskazana velika solidarnost učesnika festivala, jer će koliko budu mogli, snositi deo troškova.

Gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević, istakla je da je Grad Užice uvek podržavao festival i to će tako ostati. Ove godine, izdvojio je više sredstava nego prošle godine.

-Grad Užice svih proteklih godina podržava festival i nadam se da će tako uvek biti, jer znamo da je kultura nasušna potreba svakog čoveka i put da sebe, a samim tim i svet u kome živimo učinimo boljim. Moto ovogodišnjeg festivala je „Parče hleba, parče neba“. To je minimum na koji svaki čovek ima pravo – rekla je, između ostalog gradonačelnica.

Prodaja karata za JPF od 5. oktobra

Prodaja kompleta karata za 27. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ počinje od 5. oktobra na biletarnici Narodnog pozorišta Užice koje je domaćin i organizator festivala.
U okviru festivala biće izvedeno sedam takmičarskih predstava od 1. do 7. novembra, a cena kompleta karata je devet hiljada dinara (9.000) za parter sredinu i sedam hiljada dinara (7.000) za parter strane i balkon. Karte mogu biti plaćene preko administrativne zabrane ili čekovima građana na tri rate.

Cena pojedinačnih karata je 1.500 dinara na dan početka festivala.

Pretplatnici sezonskih karata mogu kupiti komplete za festival sa popustom od 20 odsto.
Radno vreme biletarnice je radnim danima od 14 do 20 časova.