Pocetna Društvo „Čitav vek“ Udruženja Užičana u Beogradu

„Čitav vek“ Udruženja Užičana u Beogradu

244
0
Podelite

– Oni su otišli fizički, ali su srcem i doprinosom afirmaciji i razvoju grada prisutni uvek-istakla je Dragica Jevtović,predsednica Skupštine Udruženja Užičana u Beogradu

Povodom velikog jubileja 100 godina postojanja i rada Udruženja Užičana u Beogradu otvorena je izložba radova članova pod nazivom „Čitav vek“ U Gradskom kulturnom centru u okviru programa obeležavanja Dana grada.

Izložbu je otvorila dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica koja je istakla da se -bliži obeležavanje stogodišnjice od osnivanja Udruženja Užičana u Beogradu, jednog od najstarijih, ako ne i najstarijeg zavičajnog udruženja u Srbiji. Raduje nas što se „Čitav vek“ držite zajedno i radite na očuvanju užičkog duha u našoj prestonici i promociji stvaralaštva naših ljudi. Iskreno, voleli bismo da nam se u većem broju vraćate u rodni grad, ali želje su jedno, a stvarni život nešto drugo. On nas vodi putanjom koju je samo za nas kreirao, a na nama je da čuvamo ono „užičanstveno“ u sebi i sve što je vredno približimo drugim ljudima. Vi to odlično radite svih ovih godina, držite se zajedno, podstičete kreativnost međusobno i ne zaboravljate grad u kome su postavljeni temelji vaših ličnosti, karaktera , na kraju krajeva vaših života-.

Dragica Jevtović predsednica Skupštine Udruženja Užičana u Beogradu zahvalila se na prilici da članovi udruženja učestvuju u obeležavanju Dana grada.

-Zadovoljstvo je ponovo biti zajedno sa Užičanima, sa onima koji vole Udruženje Užičana u Beogradu i Užičane koji su otišli iz svog grada. Oni su otišli fizički, ali su srcem i doprinosom afirmaciji i razvoju grada prisutni uvek. Ovo je samo jedna u nizu manifestacija i događaja kojima obeleževamo vek postojanja a centralna će biti upriličena 17. juna naredne godine-istakla je Jevtović.

Marijana Zrnić, Filip Baralić i Dragica Jevtović

Filip Baralić direktor Gradskog kulturnog centra Užice pozvao je sugrađane da pogledaju izložbu u okviru koje su zastupljena dela 17 autora različitih umetničkih pravaca.

-Saradnja sa Udruženjem Užičana se nastvlja i ova izložba nije jedini događaj koji ćemo zajedno organizovati. Iskoristio bih priliku da najavim da ćemo 10. oktobra, takođe u okviru obeležavanja Dana grada, upriličiti jedan mini koncert kao omaž našem proslavljenom kompozitoru Žarku Petroviću – naveo je Baralić.

Senka i Milorad Kovačević

Svoje radove užičkoj publici predstavili su: Aleksandra Kovačević, Biljana Murić-Petrović, Bojana Vasilev, Branka Selaković, Dragica Jevtović, Željko Tomašević, Zdenka Popović Lazović, Zoran Tenšić, Jovan Jović, LJiljana Anđić Jurešić, Marija Kovačević, Milorad Kovačević, Mirjana Zrnić, Ninela Jovanović, Svetlana Ristanović i Senka Kovačević, a ovo veče Užičana posvećeno značajnom jubileju Udruženja Užičana u Beogradu upotpunjeno je nastupom KUD-a “Sevojno“.

Istorijat Udruženja Užičana

Ideja o stvaranju Udruženja Užičana u Beogradu pokrenuta je od 317 uglednih Užičana koji su se svojim potpisom izjasnili kao osnivači Udruženja. Među osnivačima su se našli vrlo ugledni i poznati Užičani kao što su: profesor i akademik inž. Miladin Pećinar, novinar i književnik Dragiša Lapčević, profesor Univerziteta i dopisni član Akademije nauka inž. Kirilo Savić, inž. Andra Stanić, političar Miloš Trifunović, profesor Radoje Uskoković, episkop bitoljski Josif Cvijović, novinar i književnik Krsta Cicvarić, narodni poslanik Petar Bjelica, inž. Ranislav Avramović, trgovac Milan Ječmenica i mnogi drugi.

Prva osnivačka skupština Udruženja održana je 17. juna 1923.godine, a za prvog predsednika izabran je Milan Ječmenica. Naziv Udruženja je tada bio: Udruženje Užičana za unapređenje užičke oblasti.

Udruženje je radilo u periodu i pre rata i posle rata, ali tek 1977.godine formiran je Upravni odbor , posle koga se mogao doneti plan i program rada. Početkom 1983.godine, pristupilo se osnivanju Zavičajnog udruženja Užičana u Beogradu, kada je Udruženje zvanično upisano u Registar. Za predsednika je izabran Đorđe Karaklajić, etnomuzikolog i kompozitor. I nije slučajno i nije bez značaja i podatak, da je melodiju pesme ,,Oj’Užice, mali Carigrade“, zapisao Đorđe Karaklajić, navela je na otvaranju izložbe Divna Marić, glumica.

Ostavite odgovor