Pocetna Društvo PROBLEMI GRAĐANA SU I MOJI PROBLEMI

PROBLEMI GRAĐANA SU I MOJI PROBLEMI

738
0
Podelite

Povodom Dana grada Užica, gradonačelnica doktorka Jelena Raković Radivojević, razgovarala je sa redakcijom našeg nedeljnika.

Šta je po Vama obeležilo period od prošlogodišnjeg Dana grada do ovog 9. oktobra?

Gledano uopšteno, i u vezi sa dešavanjima na svetskom nivou, mnogo toga se promenilo za godinu dana. Nismo mogli da zamislimo i očekujemo da će se desiti rat u Ukrajini i da će to prouzrokovati posledice kakve jeste, a koje se, nažalost, osećaju u celoj Evropi pa i kod nas. Predvidivost koju smo tada imali dovedena je u pitanje, pre svega, po pitanju realizacije velikih kapitalnih projekata koje finansira država. Ipak, kako stvari trenutno stoje, nijedan od tih projekata nije stao i nadamo se da i neće. Tu, prvenstveno, mislim na auto-put do Požege, izgradnju obilaznice i rekonstrukciju Zdravstvenog centra. Sve aktivnosti vezane za ove projekte su nastavljene, a radilo se i na svim ostalim gradskim projektima. Ono što je važno je da smo održali stabilnost budžeta, nije bilo zaduživanja, a završena je, ili je u toku, realizacija važnih gradskih projekata. Nije izostala ni podrška države, odnosno, resornih ministarstava i donatorskih fondova EU, što nam omogućava da realizujemo sve planom i budžetom predviđene investicije.

Navedite infrastrukturne projekte koji su naročito značajni za Užice, a koji su realizovani u ovom periodu?

Ako krenemo od najvažnijih, onda će to sigurno biti rekonstrukcija magistralnog čeličnog cevovoda u Gradskoj opštini Sevojno vredna
oko 90 miliona dinara finansirana sredstvima grada i užičkog „Vodovoda“. Rešili smo konačno višedecenijski problem građana i privrede
Sevojna, koji više neće imati probleme u vodosnabdevanju. U Sevojnu je završena i rekonstrukcija Zdravstvene ambulante, takođe finansirana sredstvima iz budžeta grada.

Završeni su radovi na izgradnji fekalnog kolektora i prepumne stanice u Turici gde je u toku izgradnja sekundarne mreže za oko 100 domaćinstava. Završena je izgradnja kišne kanalizacije i rekonstrukcija ulice Ive Andrića u tom naselju, kao i delimična ili potpuna rekonstrukcija u ulicama Jug Bogdanova, Kondina i Zlatarska. Asfaltirane su i desetine kilometara puteva u užičkim selima po ugovorima o udruživanju sa meštanima i ti radovi su i dalje aktuelni. Od istorijskog značaja je potpisivanje ugovora o izgradnji Obilaznice i izbor izvođača radova. Nastavili smo u pravcu gasifikacije što većeg broja objekta javne namene, pa su gasni generatori instalirani u vrtićima Bambi i Poletarac, Sportskoj dvorani Veliki park i Centru za majku i dete pri užičkom Domu zdravlja. Pokrenut je veliki investicioni ciklus u oblasti energetske sanacije objekata škola i vrtića, a ka individulanim domaćinstvima upućeno više javnih poziva za mere energetske efikasnosti i energetske sanacije, vrednih oko 120 miliona dinara koje smo obezbedili zajedno sa resornim ministarstvima. Rešavamo problem nedostatka parking mesta, pa smo pored uređenja parkinga „Stara pošta“ finansirali i uređenje novog parking prostora na Međaju kapaciteta oko 80 mesta. U Velikom parku izgrađen je skejt park, a na Tari novo dečije igralište. Završeno je i parterno uređenje ispred Studenstkog centra u Krčagovu i izgrađena pešačka staza koja povezuje Carinu i Krčagovo.

Koji su infrastrukturni projekti sada najaktuelniji i kakvi su planovi za naredni period?

U toku je realizacija važnih projekata za građane čiji završetak očekujemo u narednim danima. Sanacija klizišta u ulici Svetozara Markovića u Koštici jedan je od najvažnijih. Vredna je oko 100 miliona dinara, za šta su sredstva obezbeđena preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Privode se kraju i radovi treće faze rekonstrukcije Zelene pijace koju finansiraju Grad i JKP „Bioktoš“, a uveliko teku i radovi na izgradnji novog vrtića na Carini za koje su sredstva opredeljena iz budžeta grada. Kroz nekoliko dana počeće adaptacija prostora u MZ Karan gde će, nadamo se, 1. septembra naredne godine biti otvoren prvi seoski vrtić i radovi na energetskoj sanaciji i rekonstrukciji užičkog ATD-a. Očekujemo i završetak obimnih radova na energetskoj sanaciji objekata osnovnih škola u Krvavcima i Karanu, kao i OŠ „Nada Matić“ u okviru projekta Minstarstva rudarstva i energetike i švajcarske vlade, u okviru kog je završena energetska sanacija vrtića „Poletarac“. Takođe, narednih dana biće završeni i radovi na kompletnoj rekonstrukciji škole u Gostinici koji su finansirani sredstvima iz budžeta grada. Grad finansira i obnovu fasade na OŠ „Dušan Jerković“ i ima značajno učešće u rekonstrukciji ,,Prve osnovne škole kralja Petra drugog“ za koju je ugovor potpisan sa Ministarstvom rudarstva i energetike. U toku su radovi na rekonstrukciji parka ispred Gradskog kulturnog centra i radovi na uređenju šetališta na Gradskoj plaži. Radovi na proširenju kapaciteta se izvode u „Konačištu“ , kao i u tri osnovne škole za potrebe Predškolske ustanove Užice. I „Niskogradnja“ radi punim kapacitetom pa se svakodnevno pripremaju i asfaltiraju putni pravci u užičkim selima, kao i gradske ulice. Raduje i početak radova na izgradnji kapma u Volujcu za radnike koji će biti angažovani na izgradnji Obilaznice.

Ceo intervju pročitajte u novom broju nedeljnika ,,Vesti”.