Pocetna Društvo MOŽE LI UŽIČKI OTPAD ZA PROIZVODNJU STRUJE?

MOŽE LI UŽIČKI OTPAD ZA PROIZVODNJU STRUJE?

456
0
Podelite

Otvaranjem prvog Edukativnog centra u Srbiji i predstavljanjem rada mašine za baliranje otpada započeo je nov pristup zaštiti životne sredine u Regionalnom centru za upravljanje komu nalnim otpadom „Duboko“ Užice.

Besplatna edukacija u posebno izgrađenom objektu namenjena je deci iz vrtića, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, za izvođenje rekreativne nastave u prirodi, nevladine organizacije, udruženja i građane koji se bave zaštitom životne sredine. To je još jedan od načina za unapređenje primarne selekcije otpada i upoznavanja sa procesom rada u Centru za selekciju, Reciklažnom dvorištu i na telu deponije „Duboko“.

U razgovoru sa građanima oni navode da Edukativni centar može da pomogne u obrazovanju od najmlađih do najstarijih kako postupati sa otpadom i razvrstavati ga na mestu nastanka. To će doprineti i većim količinama selektovanog otpada koji kao sirovina ima svoju upotrebnu i tržišnu vrednost. A posebno interesovanje predstavnika grada i komunalnih preduzeća izazvala je mašina za baliranje otpada i strečovanje otpada čijom primenom je moguće razvrstani otpad odvoziti u termoelektane za proizvodnju struje.
Ovo je nov model za Srbiju, ali već odavno primenjen u Evropi, na primer, u bečkim spalionicama. S obzirom na globalnu energetsku krizu nabavkom ove mašine bio bi to još jedan od načina za rešavanje problema, ali i značajan iskorak u smanjenju deponovanja otpada i produžetka trajanja veka deponije. Činjenica je da poslednjih godina otpada ima sve više, tako da je postojeći deponijski prostor skoro popunjen.

– To znači i da u narednom periodu idemo korak ispred svih, da smanjimo uticaj komunalnog otpada na životnu sredinu. Cilj nam je da otpad koji se balira i strečuje u narednom periodu bude iskorišćen u energetske svrhe. Želimo da spremno dočekamo sve to i da i po tome kao i po Edukativnom centru budemo prvi u Srbiji- rekao je mr Momir Milovanović, direktor Regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpa dom „Duboko“ Užice.

Ovako „upakovan“ otpad može da se preveze železnicom i da se zatim u termoelektrani Obrenovac koristi umesto uglja za proizvodnju struje. Na tome se ubrazano radi u Užicu tako da očekuju realizaciju u što skorije vreme

Opširnije čitajte u novom broju nedeljnika ,,Vesti”.