Pocetna Društvo IZMENA U REPERTOARU 27. JPF-a

IZMENA U REPERTOARU 27. JPF-a

479
0
Podelite

U repertoaru 27. Jugoslovenskog pozorišnog festivala Bez prevoda, došlo je do izmene. Tako će 3. novembra Zagrebačko kazalište mladih nastupiti sa predstavom Eichmann u Jeruzalemu koja je autorski projekat slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija, a ne sa predstavom Ja sam ona koja nisam, koja je rađena prema komadu Mate Matišića u režiji Paola Mađelija.

Kako su iz Zagrebačkog kazališta mladih obavestili organizatore festivala, bolest glumca je razlog što predstava  Ja sam ona koja nisam ne može biti izvedena u Užicu u predviđenom terminu 27. JPF-a.

Predstava Eichmann u Jeruzalemu premijerno  je izvedena u ZKM-u 22. marta 2019. godine, a reč je o autorskom projektu renomiranog slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija, prema motivima istoimenog teksta nemačke filozofkinje Hannah Arendt. Posle premijere predstavu su mnogi pozorišni kritičari proglasili najvažnijim kulturnim događajem 2019. godine.

Naslanjajući se na tezu o „banalnosti zla“, koju je skovala nemačka filozofkinja Hanna Arendt izveštavajući sa suđenja nacističkom zločincu Adolfu Eichmannu održanom 1961, Lorenci usmerava pažnju na pojedinca kako bi napravio otklon od totalitarnog aparata i otvorio pitanje koje je bez dileme temeljno, a koje traži odgovornost za učinjeno. Predstava teži, kako se navodi u dopisu ZKM-a, propitivanju elemenata koji čine istorijski događaj s tako razornim posledicama poput holokausta, kao i svih značenjskih slojeva koji su mu pridodani s vremenom.

Predstava je u Hrvatskoj dobila preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje, koji su je prepoznali kao važnu polugu u senzibiliziranju mladih generacija za različite oblike netolerancije i diskriminacije te potsticanje na promišljanje i delovanje u svetu u kojem žive.