Pocetna Društvo IDEJNO REŠENJE I PRIPREMA TENDERA

IDEJNO REŠENJE I PRIPREMA TENDERA

898
0
Podelite

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je rani javni uvid povodom izrade Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta regionalnog prečišćavanja otpadnih voda na teritoriji lokalnih samouprava Požega, Užice i Arilje koji je okončan krajem prošlog meseca. Postrojenje će se graditi u Prijanovačkom polju, a vrednost projekta trenutno je 104.655.000 evra.

V.d. direktora JKP Regionalni centar za vodne usluge ,,Skrapež vode” Požega,  Nebojša Lijeskić podseća da je u planu izgradnja jednog centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Požegi za Užice, Požegu i Arilje, i po jedno manje za Ivanjicu i Kosjerić odakle bi se dorada suvog mulja odvijala u požeškom centralnom postrojenju.

– Postrojenje bi se prostiralo na pet hektara, u Prijanovačkom polju na potezu buduće industrijske zone. Radiće se bedem pored Skrapeža visine pet i više metara za odbranu od poplavnih stogodišnjih voda. Trenutno se radi idejno rešenje za centralno postrojenje u Požegi, za postrojenja u Kosjeriću i Ivanjici i magistralni cevovod za Arilje i Ivanjicu zbog priključenja na glavni prečistač, odnosno centralno posstrojenje. Zatim idejno rešenje za sve sekundarne mreže u svim jedinicama lokalne samouprave što je veoma važno i idejno rešenje za bedem-zaštitu od poplava – navodi Lijeskić koji dodaje da se priprema i sva tenderska dokumentacija za glavni projekat i izvođenje radova. Očekuje se da sve to treba završiti do kraja februara 2023. godine. Projekat gradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Požegi dogovoren je sa Evropskom unijom. Predviđeno je da komunalne otpadne vode Užica, Požege i Arilja do kompleksa postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda budu dovedene zajedničkim gravitacionim cevovodom, a da se prečišćena voda ispušta u reku Skrapež koja će kako kaže sagovornik ,,Vesti” biti čista kao kišnica.

– Okvirna vrednost projekta u kome učestvuje pet opština trenutno je 104.655.000 evra, od čega je 2,5 miliona tehnička pomoć opština preduzeću, 3,8 miliona nadzor i 98 miliona evra troškovi realizacije projekta. Početna vrednost bila je 69 miliona evra, ali je skok materijala evidentan i non-stop se vrednost usklađuje – navodi Lijeskić. Sa Ivanjicom i Kosjerićem prema trenutnoj sistematizaciji radnih mesta na postrojenju bi trebalo da radi 49 ljudi.

Izrada Prostornog plana svrstana je u prioritetne planske dokumente za donošenje i za cilj ima aktiviranje regionalnog sistema odvođenja i prečišćavanja otpadnih vode, koji treba da pokriva područje od Užica i Arilja ka Požegi (naselja u donjim delovima tokova Đetinje, Skrapeža i Golijske Moravice, odnosno delu gornjeg sliva reke Zapadne Morave) gde se javlja pojačani vid zagađenja usled izlivanja komunalnih, ali i industrijskih otpadnih voda, i osiguraće odvođenje i njihovo prečišćavanje, što će imati pozitivne efekte na kvalitet životne sredine i rečnih sistema, kao i konkurentnost područja za budući razvoj – navedeno je u Prostornom planu. Nebojša Lijeskić kaže da će ovaj projekat značiti mnogo za životnu sredinu, jer se mnoge poljoprivredne parcele navodnjavaju iz navedenih reka što će sve značiti zdraviju hranu.

 

-Voda će biti čista i uzvodno i nizvodno od Požege, posebno će uticati i na kvalitet Zapadne Morave što može pozitivno uticati na vodozahvate kao što je čačanski.Čistija sredina doprineće zdravijem životu ne samo nas nego i generacija koje će doći – dodaje v.d. direktora ,,Skrapež voda”. Postrojenja su projektovana za ekvivalent 103.000 stanovnika.

Osnivački kapital svih opština i gradova je 20 odsto u novoosnovanom preduzeću koje ima jednog zaposlenog od maja meseca ove godine kada je registrovano sa platom od 80.000 dinara.

Strogi propisi

Početak gradnje konkretno će zavisiti od dogovora Vlade Srbije i delegacije Evropske unije. Biće međunarodni tender kada će se znati svi detalji. Evropska unija do sitnica traži sva ispitivanja i uzorkovanja zemljišta, biomehanička ispitivanja za kanalizacionu mrežu i drugo što je uobičajeno za neke zgrade – kaže Lijeskić.

Iz dokumenta

U pogledu komunalne opremljenosti u Zlatiborskom upravnom okrugu, pokrivenost domaćinstava vodovodnom mrežom iznosi 56,6 odsto, a pokrivenost domaćinstava kanalizacionom mrežom 43,7 odsto, a gubici vodovodne mreže su minus 33,6. Planirano je da lokalne samouprave dobiju i evropski novac za gradnju kanalizacione mreže.

Tri kraka

Cevovodi imaju tri kraka: Krak Sevojno – Požega, od mesta priključenja kanalizacione mreže Užica do crpne stanice „Požega“ ukupne dužine oko 17130 metara, krak Požega – Arilje, od crpne stanice „Arilje“ do crpne stanice „Požega” ukupne dužine oko 10582 metara i krak od crpne stanice „Požega“ do PPOV „Požega“, ukupne dužine 1071 metara.