Pocetna Društvo USPEŠAN PRVI UČENIČKI START ME UP KAMP

USPEŠAN PRVI UČENIČKI START ME UP KAMP

449
0
Podelite

U organizaciji Regionalnog inovacionog startap centra „Hub Užice“, Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“ i Grada Užica, od 19. do 21. oktobra, održan je prvi učenički Start me up kamp za koji je planirano 30, a prijavilo se 60 učenika iz svih užičkih srednjih škola, od kojih je 48 radilo sva tri dana u 11 timova, a ostali su morali da odustanu zbog obaveza u školi. Članovi stručnog žirija najviše bodova dali su timu učenika Tehničke škole Jednako jaki za ideju pokretne rampe za autobuse u gradskom prevozu za osobe sa invaliditetom.

Prvim učeničkim startap kampom svi su bili prezadovoljni, učesnici, organizatori, predavači među kojima su bili i profesori sa beogradskog Fakulteta organizacionih nauka, stručni žiri. Nagrade su bile simbolične, ali je energija inovativnosti koju samo mladost može da iznese, bila ogromna. Zato žiriju, kako su članovi i priznali, nimalo nije bilo lako da od 11 ponuđenih ideja, odabere šest najboljih. Stručni žiri je radio u sastavu: Miodrag Petković, član Gradskog veća zadužen za finansije, predsednik, Goran Janković vlasnik i direktor požeškog „Inmold“-a, Snežana Selaković, vlasnica konsultantske agencije Effective time, Jelena Pavlović predstavnica Školske uprave Užice i Ratko Trmčić, član Gradskog veća zaduženog za društvene delatnosti. Prema rečima Petkovića, sve razrađivane ideje bile su sjajne.


– Deco, hvala vam za sve. Računamo na vas – poručio je Petković. Boško Zarić, učenik trećeg razreda Tehničke škole, obrazovni profil mehatronika, član je pobedničkog tima Jednako jaki, koji je razradio ideju pokretne rampe koja bi bila montirana na autobisima gradskog prevoza za potrebe osoba sa invaliditetom, koju bi vozač aktivirao pritiskom na dugme ukoliko bi neko od osoba sa invaliditetom trebalo da uđe ili izađe iz autobusa. Oni su ovom idejom inovirali postojeće rešenje rampe koju vozač ručno otvora. Zarić navodi da je njegov tim želeo u startu da razredi ideju humanitarnog karaktera, a da je ona korisna i praktična istovremeno. U svemu su im pomagali profesori iz škole i sa Fakulteta organizacionih nauka, predstavnici Regionalnog inovacionog startap centra.

-Mislimo da je ovu našu ideju moguće realizovati, samo je potrebna pomoć određenih
investitora. Mi bismo mogli da učestvujemo u proizvodnji, željni smo da radimo.

Zapravo, možemo potpuno da odradimo mehatroniku što je i najvažniji deo naše ideje.
Na ovaj način smo želeli da se osobe sa invaliditetom osećaju jakim i jednakim sa onima
koje to nisu – pojašnjava Zarić koji je kao i njegovi drugovi oduševljen startap kampom
koji im je pružio mnogo prakse, a ne samo teoriju.

Oduševljenje radom u startap kampu dele i svi ostali učesnici koji su se ozbiljno potrudili i razradili svoje ideje, od lutke pomoću koje se uče strani jezici, preko dokument softvera, aplikacije za praćenje slobodnih mesta u autobusima, softvera koji nadograđuje postojeće računare, aplikacije digitalnog psihologa. Inoviranja pokretnih toaleta radi poboljšanja higijenske usluge razradio je tim učenika Tehničke škole, četvrtog razreda – programeri, Filip Todorović, Krsman Tripković i Jovana Madžarević. Kažu: „Zašto bismo komlikovali u životu kada možemo jednostavnije, praktičnije i jeftinije da rešimo neke situacije?“ Filip navodi:

–Bavimo se programiranjem, možemo da napravimo sami taj softver, tako da ćemo samo
unaprediti toalete koji se već proizvode. Isidora Pušica, učenica trećeg razreda Ekonomske koja je bila član tima Imis Find koji je osvojio peto mesto za ideju za zakazivanje i pronalaženje kozmetičkih, zdravstvenih i estetnih usluga stranim turistima na teritoriji Srbije.

-Prezadovoljna sam stečenim iskustvom u kampu i smatram da nam je potrebno ovakvo
školovanje. Tri dana smo imali tako lepu praksu tokom koje smo sarađivali sa divnim
ljudima. Vojin Lončarević, četvrti razred računarskog odeljenja Užičke gimnazije, bio je deo ekipe EZ-Medical koja je zauzela treće mesto za medicinski softver za praćenje
zdravstvenih kartona čime bi se znatno unapredila komunikacija između doktora i
pacijenata.

-Naša je nagrada što smo sa ovog kampa izašli sa biznis planom koji možemo odmah da
realizujemo ukoliko se dovoljno potrudimo – ističe Lončarević koji kao i njegovi drugari iz tima planiraju da nastave školovanje na fakultetima, ali ne isključuju mogućnost da se i za neko izvesno vreme ponovo okupe oko zajedničke ideje i da je realizuju.

-Veoma teško nam je bilo da izdvojimo pobednike i verujte, svih 11 ideja su pobedničke
zato što su sve identifikovale neke probleme na tržištu i obratile se sa rešenjima. Svi timovi su razmišljali o tome kako da budu inovativni, kako da ponude nešto novo, novu dodatu vrednost u odnosu na ono što već postoji. Sve su to fantastične ideje i nadam se da će nešto od toga biti i realizovano u nekoj budućnosti. Ideje učesnika kampa daleko prevazilaze njihove godine starosti. Ovo što su oni predstavili ni za nijansu nije lošije od onoga što predstavljaju studenti tehničkih i drugih fakulteta u Beogradu. Ovaj projekat koji je RRA „Zlatibor“ sprovela značajan je da se podstakne inovativni način razmišljanja jer je to ono što može da nas pokrene, da budemo drugačiji, inovativni, konkurentniji na globalnom tržištu – istakla je Snežana Selaković. članica žirija.

Prema rečima Petra Vukotića, koordinatora Regionalnog inovacionog startap centra „Hub Užice“, srednjoškolci užičkih škola u kampu su intenzivno tri dana učili, radili timski, sticali osnovne veštine i znanja potrebne za razvoj poslovnog modela i pokretanje jednog startapa, a sve to će moći da koriste i u budućnosti kada završe škole i fakultete.

-Videli smo izuzetno kvalitetne ideje, veoma realistične, koje se mogu pretočiti u ozbiljne biznise. Tri dana rada sa ovim mladim ljudima su bila fenomenalna, ali i veoma zahtevna. Svi su veoma pozitivni, pokazali su izuzetan entuzijazam – ističe Vukotić koji je izrazio očekivanje da će ovaj kamp već naredne godine okupiti srednjoškolce ne samo iz Užica, već i iz celog Zaltiborskog okruga. Isto očekivanje ima i gradonačelnica Užica, dr Jelena Rajković Radivojević koja je, otvarajući kamp, 19. oktobra, poručila mladim polaznicima da treba da veruju u sebe i da je „Hub Užice“ mesto odakle će im uvek stizati podrška i tokom školovanja, ali i kada se budu odlučili da pokrenu svoj biznis.

Odluka stručnog žirija

Prvo mesto zauzeo je tim broj 6 – Jednako jaki sa 98 bodova sa idejom rampa za osobe sa
invaliditetom neophodne za sve autobuse gradskog prevoza.
Drugo mesto – tim 9 Home Swap 95 bodova-Putuj na klik, aplikacija koja omogućava razmenu nekretnina tokom godišnjih odmora.
Treće mesto – tim 2 EZ-Medical 94 boda-medicinski softver za praćenje zdravstvenih
kartona.
Četvrto mesto sa 90 bodova zauzeo je tim 3 HY UP –mobilni toaleti koji omogućavavaju
korišćenje uz pobiljšanje higijenske usluge.
Peto mesto – tim 5. Imis Find sa 88 bodova koji su predstavili aplikaciju koja na jednom
mestu obuhvata usluge beauty i zdravstvenog turizma.
Šesto mesto sa osvojenih 85 bodova zauzeo je tim 11 Rubens studio koji je predstavio ideju –grafički dizajn za 3D postere i korice knjiga namenjene između ostalog i slepim
i slabovidim osobama.