Pocetna Društvo OSAM GODINA POKRETA POZITIVNO UŽICE

OSAM GODINA POKRETA POZITIVNO UŽICE

457
0
Podelite

Povodom osam godina od osnivanja Pokreta Pozitivno Užice u Gradskom kulturnom centru
održana je svečanost kojoj su prisustvovali članovi i simpatizeri Pokreta i predstavnici javnog života Užica.

Ovaj lokalni Pokret je osnovala grupa od 16 građana koja je stavila potpis na osnivački akt u kome se navodi da je „Pokret utemeljen na tradicionalnim užičkim vrednostima kao grupa udruženih pojedinaca spremnih da sve potencijale usmere kako bi Užice, grad sa bogatom tradicijom, kulturom i slavnom prošlošću postao grad budućnosti, privrede, investicija, studenata, sporta, mladih i grad u kome se ostaje i vraća“.

Predsednik Gradskog odbora Pokreta i predsednik Skupštine grada Užica, Branislav Mitrović istakao je da Pozitivno Užice ne slavi samo osam godina političkog delovanja, već pre svega osam godina druženja, prijateljstva i velikog poštovanja među osnivačima, članovima i simpatizerima.

-Slavimo osam godina saradnje sa građanima Užica koji su prepoznali naš Pokret kao političku snagu koja može da artikuliše, predstavlja i realizuje neke od ideja za koje građani smatraju da su bitne za Užice. Smatramo da su lokalni pokreti, grupe građana jako bitni za demokratiju jedne države. Velike političke partije sa velikim članstvom i moći rešavaju velike infratrukturne probleme. Pokret Pozitivno Užice obraća se ljudima koji ne žele da se bave visokom politikom već rešavanje svakodnevnih problema i njegov cilj je građanski aktivizam – naveo je Mitrović u pozdravnoj reči.

On je pohvalio urađeno od strane republičke vlasti uključujući autoput koji je nadomak Užica, i dodao da će uskoro početi gradnja obilaznice i tunela ispod Kadinjače, rekonstrukcija Zdravstvenog centra, Regionalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Požegi…

Od 2014. godine Pokret Pozitvno Užice učestvovao je u vršenju lokalne vlasti preko nosilaca najviših funkcija i ima odbornike u aktulenim sazivima užičkog i sevojničkog parlamenta.

-Pokret Pozitivno Užice nije nastao samo za jedne izbore. On ima svoju ideologiju utemeljenu na prepoznavanju i korišćenju duha ovoga grada i pri tom ne mislimo na plitko lokal patriotsko busanje u prsa i uzvikivanje parole „Mi Užičani“, već prepoznavanje istinskih temeljnih vrednosti koje su nas vekovima vodile u budućnost – dodao je on navodeći polazne tačke koje se moraju sačuvati za buduću viziju grada.

Govoreći o ishodišnim tačkama bez kojih nema vizije grada Mitrović je rekao da „nije slučajno što je Nikola Altomanovć u 14. veku gradio svoj kameni grad baš na litici reke Đetinje iako je gospodario oblašću od Rudnika do Dubrovnika, da monah Teodosije nije slučajno 1537. u manastiru Rujan štampao prvu knjigu u Srba, da nije čudo što su baš Užičani prepoznali Teslinu ideju i uspeli iz snage reke da naprave svetlost, niti što je ovde Milutin Uskoković započeo eru pisanja savremenog srpskog romana, kao što nije slučajno što je 1941. godine zapaljna slobodarska baklja koja je osvetlila celu porobljenu Evropu.