Pocetna Društvo FESTIVAL POČINJE VEČERAS

FESTIVAL POČINJE VEČERAS

1223
0
Podelite

Pod sloganom Parče hleba, parče neba, večeras počinje 27. Jugoslovenski pozorišni
festival Bez prevoda i trajaće do 7. novembra.

Festival otvara predstava Ateljea 212 Beograd, Rolerkoster, Jelene Kajgo, u režiji Milice Kralj. Sutra, u sredu 2. novembra ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, izvešće predstavu Čudo u Šarganu, Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića, dok će u četvrtak, 3. novembra, nastupiti Zagrebačko kazalište mladih Zagreb sa predstavom Eichmann u Jeruzalemu koja je autorski projekat slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija. U petak, 4. novembra, glumci domaćina festivala, Narodnog pozorišta Užice, izvešće predstavu Mesec (dana) na selu, I.S. Turgenjeva u režiji Milana Neškovića. Subota, 5. novembar, rezervisan je za koprodukciju Pozorišta Prijedor i Gledališča Koper Jugoslavija, moja otadžbina, koju je režirao Marko Misirača prema romanu Gorana Vojnovića. U nedelju, 6. novembra biće izvedena predstava Bez portfelja, Stevana Koprivice u režiji Branislava Mićunovića, a u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica i Festivala Barski ljetopis. Festival se završava u ponedeljak, 7. novembra predstavom Narodnog pozorišta Beograd, Rat i mir, koja je rađena prema romanu Lava Nikolajevića Tolstoja, a u režiji Borisa Liješevića.

Sve predstave počinju u 19,30 časova, a izvode se na velikoj sceni Narodnog pozorišta
Užice. U okviru festivala priređen je i prateći program koji počinje, takođe, večeras. U 19
časova, biće otvorena tradicionalna izložba fotografija poznatog užičkog fotografa Radovana Baje Vujovića, u holu pozorišta. Sutra, 2. novembra, u užičkom pozorištu u 18
časova biće otvorena izložba studentskih radova realizovanih u okviru radionice na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu pod nazivom Prostor u predmetu – tradicija u prostoru. Sat kasnije, u holu pozorišta biće priređena izložba Meša Selimović – izbor dokumenata, a autori su Jelica Reljić, Aleksandar Marković i Nikola Adžić sa saradnicima. Na maloj sceni Narodnog pozorišta, 3. novembra, docentkinja dr um. Snežana Trišić, šefica Katedre za pozorišnu i radio režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a članica stružnog žirija ovogodišnjeg festivala, za srednjoškolce i studente održaće javni čas posvećen osnovnim i master studijama pozorišne režije.

Deo pratećeg programa, odvijaće se i u Narodnoj biblioteci Užice gde će 4. novembra
biti predstavljena monografija o Snežani Kovačević, dugogodišnjoj kostimografkinji užičkog Narodnog pozorišta, pod naslovom Tihi majstor velikog umeća, koju je priredio užički književnik i novinar Zoran Jeremić. O knjizi će osim priređivača i Snežane Kovačević, govoriti i prof. dr Tatjana Dadić Dinulović i predstavnik izdavača Udruženja Kolektiv Užice Zoran Žeravčić. Dan kasnije, 5. novembra, takođe, u užičkoj Biblioteci, biće promocija knjige Kako je Frojd postao Frojd, autora Adama Filipsa. Izdavač je Clio, a o knjizi će govoriti Nebojša Bradić, dr Snežana Damljanović, Zoran Hamović i Sanja Domazet.