Pocetna Društvo ,,GOVOR DUŠE”

,,GOVOR DUŠE”

349
0
Podelite

Izloženi eksponati nastali su krajem 19. i u prvoj polovini 20. veka u seoskim sredinama Zlatiborskog okruga
U okviru svečanosti obeležavanja dana Opštine Nova Varoš i 10 godina od formiranja Odeljenja Narodnog muzeja Užice u ovoj Opštini, 1. novembra u Domu kulture ”Jovan Tomić” otvorena je izložba pod nazivom ”Govor duše” autora Dijane Ristović etnologa, muzejskog savetnika i saradnika Mire Ćuković, konzervatora iz Narodnog muzeja Užice.

Na izložbi su predstavljeni predmeti iz etnografske zbirke Narodnog muzeja Užice – preslice i maramice sa navezenim stihovima. Izloženi eksponati nastali su krajem 19. i u prvoj polovini 20.veka u seoskim sredinama Zlatiborskog okruga. Pored upotrebne vrednosti, ovi predmeti su kako je otvarajući izložbu istakla Stanojka Milivojević muzejski savetnik-istoričar, bili simboli koji nose poruke ljubavi, poštovanja, odanosti, pažnje.

Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice u svom obraćanju prisutnoj publici podsetila je na pređeni put u istraživanju, prikupljanju i prezentaciji kulturnog nasleđa Starog Vlaha tokom niza godina. Kako novovaroški kraj obiluje bogatim arheološkim, etnografskim i istorijskim nasleđem potrebno je i u narednim godinama nastaviti sa rekognosciranjem ovog terena.

Tekst i foto: Nebojša Marković, NMU