Pocetna Društvo CRTAČ OD POČETKA DO KRAJA

CRTAČ OD POČETKA DO KRAJA

425
0
Podelite

-Knežević je težio da ostane sebi dosledan samo u jednom, crtač od početka do kraja, svojim bićem, posvećen liniji, nastavio je da istražuje šta sve može da učini sa njom – napisala je, između ostalog, u katalagu koja prati izložbu, Jasna Jovanov.

U petak, 18. novembra, u prizemlju Gradske galerije u Užicu, otvorena je izložba grafika Gorana Kneževića koja će trajati do 16. decembra. Kako sam autor navodi, ovom izložbom je uspeo da objedini višedecenijski rad u jednu celinu i on ju je priredio samo za Užičane.

Zoran Cvetić, direktor Gradske galerije, ovom prilikom je naveo da je Knežević uvek forsirao crtež kao formu i disciplinu, a grafika mu se nadovezivala na crtež i citirao je deo teksta Jasne Jovanov, istoričarke umetnosti, koji je objavljen u katalogu izložbe:

-Knežević je težio da ostane sebi dosledan samo u jednom – crtač od početka do kraja,
svim svojim bićem posvećen liniji, nastavio je da istražuje šta sve može da učini sa njom. Pri tom se nije zadovoljio kretanjem u jednom te istom krugu, ponavljanje istih, sigurnih obrazaca, već se upustio u novu igru zarobljavanja linije, igru u kojoj ona više nema za cilj da zadržava ekspresivnu tenziju, već da dobija sasvim novu ulogu – da definiše ono što je autor želeo da obeleži kao primarno.

Poznati užički slikar Vladan Terzić, ukazao je da je Knežević poznat užičkoj likovnoj publici, jer je do sada tri puta izlagao na Bijenalu „Suva igla“. Prema njegovim rečima, još na fakultetu, Goran je kroz svoje radove nagovestio potencijal koji će ga, pre svega, učiniti značajnim crtačem.

-Goran je istraživajući razne grafičke discipline došao, po mom mišljenju, na zadivljujući nivo, u smislu da ga možemo komotno svrstati u značajne srpske grafičare i crtače u ovom trenutku – rekao je, između ostalog Vladan Terzić.

Goran Knežević (1973. Vrbas) diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1997.
kod profesora Slobodana Kneževića Abija, gde je i magistrirao na garfičkom odseku 2005. Jedno vreme je radio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a od 2003. do 2010. godine bio je u statusu slobodnog umetnika. Od 2012. radi na Akademiji likovne umetnosti u Trebinju, na predmetu crtanje, stvara i istražuje u oblasti crteža i grafike. Član je ULUV-a. Samostalno izlaže od 1994. i do sada je imao više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

-Ovom izložbom pokušao sam da obuhvatim širi vremenski period, od oko tridesetak godina koliko se i bavim izučavanjem grafike. Uspeo sam da objedinim višedecenijski rad u jednu celinu. Tu su radovi iz vremena studiranja rađeni od 1994. do 1997, zatim sam izložio seriju radova koji su nastali od 2005. do 2007. i radove iz proteklih pet-šest godina, pa je ovo moja mala retrospektiva na polju grafike. Ja sam crtač i uglavnom istražujem na tom polju, ali sam po obrazovanju grafičar pa sam dužan da i taj segment
uključim u svoj opus. Obuhvatio sam sve vidove štampe, od ravne do duboke, od mehaničkih tehnika do tehnika koje se izvode hemijskim postupkom – izjavio je ovom prilikom Goran Knežević.

Rada Popović