Pocetna Društvo USPEŠNE MERE ENERGETSKE EFIKASNOSTI

USPEŠNE MERE ENERGETSKE EFIKASNOSTI

304
0
Podelite

Dok se u januaru mesecu 2023. godine očekuje izveštaj Zavoda za javno zdravlje Užice o merenjima kvaliteta vazduha tokom ove godine, prethodni za 2021. godinu pokazuje izvesno poboljšanje. Prema rečima gradske većnice za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nade Jovičić, očigledno je da mere energetske efikasnosti koje se primenjuju od 2015. godine daju rezultate.

-Krenuli smo sa realizacijom mera energetske efikasnosti pre sedam godina kada smo individualna ložišta prepoznali kao najveće zagađivače vazduha. U međuvremenu smo i sredstvima iz budžeta, ali i uz podršku resornih ministarstava obuhvatili i veliki broj objekata javne namene, tako da danas imamo samo jednu ustanovu koja čeka na konverziju kotlarnice. A da su ove mere imale efekta na smanjenje zagađenja pokazuju godišnji izveštaji Zavoda za javno zdarvlje Užice koji merenja kvaliteta vazduha vrši na dnevnom nivou. Izveštaj za 2021. godinu pokazuje da je zabeleženo ukupno 84 dana sa prekoračenjem dozvoljenih vrednosti, ali u poređenju sa ranijim periodom beleže se manje vrednosti zagađujućih materija. Sa druge strane imamo i devet dana sa prekoračenjem u toku proleća i leta kada nije aktuelna grejna sezona, što ukazuje na zagađenje kao posledicu saobraćaja.

Zbog toga se, prema njenim rečima, pored mera koje se odnose na individualna domaćinstva i objekte javne namene realizuju i mere usmerene na smanjenje zagađenja vazduha koje nastaje kao posledica saobraćaja.

U ovoj godini na subvencionisanu nabavku kotlova na gas, kroz konkurse grada i resornih ministarstava, pravo je ostvarilo 288 fizičkih lica vlasnika individualnih porodičnih objekata i stanova u stambenim zgradama, njih 29 ložišta je zamenilo kotlovima i pećima na pelet a 4 korisnika subvencije ugradiće toplotne pumpe. Po prvi put realizovana je i mera namenjena socijalno ugroženim domaćinstvima. 45 porodica sa teritorije grada dobilo je besplatno nove šporete na čvrsto gorivo sa oznakom eko-dizajna.