Pocetna Društvo SAVLADATI BRDA

SAVLADATI BRDA

5896
0
Podelite

Izgradnja auto-puta od Preljine do Požege počela je u maju 2019. godine i radovi tada najavljeni u naredne tri godine. Dužina deonice iznosi 30,9 kilometara, a vrednost radova je 450 miliona evra. Izvođač je kineska kompanija China communications and constraction company, a deonica od Preljine do Požege biće deo auto-puta Beograd – Južni Jadran u dužini od 258 kilometara, kao i budućeg auto-puta Beograd – Sarajevo, s obzirom da je u planu da se od Požege izgradi još 60 kilometara saobraćajnice.

Na auto-putu Preljina – Požega biće tri tunela, 32 mosta, 11 nadvožnjaka i tri petlje. Ta deonica će povezati Čačak, Lučane i Požegu i dva okruga, Moravički i Zlatiborski. Kroz Čačak prolazi 15,5 kilometara autoputa, i kod tog grada Moravskim koridorom će biti povezan povezati Koridor 11 i Koridor 10.

U januaru ove godine otvorena je deonica puta od Preljine do sela Pakovraće u dužini od 11,5 kilometara koja je putnicima iz užičkog kraja skratila vreme putovanja do Beograda, jer više nisu morali da putuju kružnim putem oko Čačka tako da su izbegnute česte gužve i zastoji u saobraćaju. Tada je rečeno da će cela deonica od Preljine do Požege biti gotova do kraja ove godine ili u prvoj polovini naredne godine.

Prvi tunel na deonici Pakovraće – Požega je tunel ,,Laz” projektovan sa dve tunelske cevi dužini oko 2,8 kilometara prokopane ispod planine Jelica u Dragačevu. Zatim se auto-put spušta ka dolini reke Bjelice probijajući se kroz sela Markovica i Negrišori. Pored preduzeća ,,Milan Blagojević Namenska” u Lučanima trasa puta je projektovana sa petljom u ovoj opštini sa ukrštajem koja ,,preskače” dolinu reke i prelazi preko državnog puta Lučani – Guča – Kaona i stiže do ulaznog portala tunela ,,Munjino brdo”. Obe tunelske cevi projektovane su sa dve kolovozne trake. Zatim se trasa spušta do Prilipca u opštini Požega i dolinu reke Moravice. U požeškom Prilipcu predviđeno je ukrštanje dva auto-puta E-763 ili ,,Miloš Veliki” i E-761 odnosno auto-puta Požega-Kotroman.

Čvor ,,Prilipac”

Posle tunela ,,Munjino brdo ” trasa auto-puta spušta se u Prilipac, a odatle trasa puta E-763 nastavlja na jug prema Boljarima i granici sa Crnom Gorom, a prema istoku auto-put se račva i to je auto-put E-761 Požega-Kotroman prema granici sa Republikom Srpskom. Da bi se povezala ova dva auto-puta predviđena je gradnja čvora ,,Prilipac”.

Tri tunela

Na auto-putu Preljina-Požega projektovana su tri tunela, 32 mosta, 11 nadvožnjaka i tri petlje. Deonica će povezati Čačak, Lučane i Požegu i dva okruga Moravički i Zlatiborski. Na ovaj način biće povezani Koridor 11 i Koridor 10.

Žanka Erić
Izvor: CIP i Putevi Srbije