Pocetna Društvo BESPLATNO MERENJE ŠEĆERA U KRVI NA TRGU

BESPLATNO MERENJE ŠEĆERA U KRVI NA TRGU

383
0
Podelite

U Užicu na Trgu partizana je danas 21. novembra „Prva dijabetološka ordinacija na točkovima“ u kojoj od 9-16 časova se odvija besplatno merenje šećera u krvi. Svi građani u ordinaciji pored merenja mogu da obave i konsultacije sa zdravstvenim radnicima o prevenciji, kontroli i lečenju dijabetesa.

Građani kojima se ustanovi visok nivo glikemije, a time i rizik od obolevanja od šećerne bolesti, na poklon će dobiti aparat za merenje šećera u krvi kako bi mogli da nastave i sami kod kuće da prate svoje stanje, preventivno deluju i spreče moguće komplikacije dijabetesa.

Bojan Durutović, koordinator projekta ,,Prva dijabetološka ordinacija na točkovima” ističe
da im je cilj skretanje pažnje prvo na probleme osoba sa dijabetesom, a onda i na redovnu kontrolu šećera u krvi. Apelujemo na građane da sve vreme proveravaju jer je to najbolja prevencija dijabetesa.

-Projekat je prvi put u Užicu koje je jedan od 15 gradova koje će ovo pokretno dijabetološko vozilo obići. Vozilo je donacija austrijske kompanije i u saradnji je sa lokalnom samoupravom i sa Dijabetološkim savezom Srbije.do sada smo bili u četiri grada Beogradu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovicu i Vršcu. Odziv je zadovoljavajući u proseku oko 300 građana, ali ono što zabrinjava je da oko 90 odsto od tog broja imao je povišen šećer u krvi-naglasio je Durutović.

U Užicu u dijabetološkoj ordinaciji bili su doktor, dijabetološka sestra i nutricionista koji su
osim merenja davali i savete za ishranu i koje aktivnosti realizovati vezano za zdrav način
života.

Dr Nataša Vidić, internista-endokrinolog Zdravstvenog centra Užice o ovoj akciji rekla je
da poseban značaj ima i za one koji ne znaju da imaju šećernu bolest.

-U Užicu ima puno dijabetičara, puno nekontrolisanih osoba koje se leče od šečerne bolesti i mala svest da to može da bude problem. Dijabetes ne boli, ali dok ne nastanu komplikacije niko to ne shvata ozbiljno. Prvi put izmerena visoka vrednost je i prvi signal da mora sve da se menja u načinu života-precizirala je dr Vidić.

Ona je navela da je u Savetovalištu za dijabetes registrovano oko 4.900 obolelih, ali je prema procenama to samo manji broj od stvarnog stanja. Milenka Perišić, predsednica Društva za borbu protiv šećerne bolesti Užica je 27 godina dijabetičar, njena ćerka je 15 godina i povodom ove akcije izrazila je veliku zahvalnost organizatorima koji su izabrali Užice za preventivne preglede.

-Za ovu bolest se kaže da se sa njom živi. Ali sve je više obolele dece od dijabetesa, tako da i naše udruženje šalje poslednje tri godine na kamp ,,Škola života” u Kušiće kod Ivanjice. Cilj je da tu nauče da se ne razlikuju od svojih drugara, da mogu normalno da uče i kasnije stvaraju porodicu- istakla je Perišić.

U udruženju ima ih oko 30-oro dece koja su prijavljena, ali je broj sigurno daleko veći jer su kod različitih lekara.

Dragica Cvijović