Pocetna Društvo IZLAZAK IZ NASILJA JE MOGUĆ

IZLAZAK IZ NASILJA JE MOGUĆ

327
0
Podelite

Problema i dalje ima, ali samo svi zajedno možemo naći rešenje. Važno je znati da izlazak iz nasilja nikad nije bio, niti je lak, ali je moguć. Postojeći zakoni su velika podrška i jasan stav države i društva da nasilje nije dozvoljeno i da je nulta tolerancija na nasilje.

Ljerka Mezga Ćurčin, konsultantkinja za rad sa ženama žrtvama rodno zasnovanog nasilja, licencirana trenerica za rad sa institucijama i voditeljica panela, radionica, instruktaža u ženskim NVO, radila u Autonomnom ženskom centru od kraja 1993, do leta 2012, aktivna po pozivu kao frilenserka, aktivistkinja, u srcu feministkinja. Ljerka Mezga Ćurčin govoriće u petak, 25. novembra u 18 časova u Narodnoj biblioteci Užice, zajedno sa Lepom Mlađenović o knjizi Eve Ensler ,,Izvinjenje”.

S obzirom na veliko iskustvo, šta možete reći kakva je uloga SOS telefona sa ženama sa iskustvom nasilja u borbi protiv nasilja nad ženama?

-U svetu su prve SOS telefone za rad sa ženama sa iskustvom nasilja osnovale feministkinje, aktivistkinje u ženskom pokretu i žene koje su preživele nasilje. Okupljale su se i delile svoja bolna iskustva, pomagale jedna drugoj, podržavale i osnaživale. U radu se poštuju feministički principi rada, pre svega, verovanju u priču žene, bez okrivljavanja i prosuđivanja i sa jasnim stavom da nije kriva, već da je odgovornost za izvršeno nasilje isključivo na nasilniku, uz potpuno poštovanje principa poverljivosti. Zato se žene i javljaju i traže podršku na SOS telefonima, jer kreću sa poverenjem da dele svoja bolna iskustva, prepoznaju kroz koje vrste nasilja prolaze, imenuju ih i prolaze kroz procese emotivnog osnaživanja uz sve relevantne informacije o svojim pravima, donose odluku kako idu dalje… A mi smo tu da ih čujemo i podržimo. Važno je i da se podsetimo da je prvi SOS telefon počeo sa radom u Beogradu 1990. godine, a sada posle 32 godine ima ih širom Srbije u preko 22 grada, 30 oganizacija i povezani su u Mrežu Žene protiv nasilja. Ženski centar Užice je isto jedna od organizacija ove Mreže.

Šta je to što se promenilo i da li je sada ženama lakše da izađu iz nasilja?

-Velika promena nastaje pre 20 godina sa usvajanjem člana 118 a, Krivičnog zakona Srbije, u kome je nasilje u porodici proglašeno za krivično delo. Tako je nasilje u porodici ušlo u zakon kao krivično delo, nije više ni tabu tema, ni lična stvar. Od tog momenta i institucije imaju svoja prava i obaveze delovanja i zaštite žrtve nasilja. Nakon toga je doneto niz zakona i podzakonskih propisa i akata, koji se stalno prate u praksi, radi što efikasnije primene zakona. Istovremeno, odvija se permanentna edukacija svih predstavnika institucija i povezivanja sa nevladinim sektorom, ženskim NVO i SOS telefonima. Sve ove promene daju veliku nadu ženama žrtvama nasilja da imaju zakonsku i institucionalnu podršku, uz stalnu podršku SOS telefona i ženskih centara. Problema i dalje ima, ali samo svi zajedno možemo naći rešenje. Važno je znati da izlazak iz nasilja nikad nije bio, niti je lak, ali je moguć. Postojeći zakoni su velika podrška i jasan stav države i društva da nasilje nije dozvoljeno, i da je nulta tolerancija na nasilje.

Ko je Iv Ensler? Koliko je ona važna za žene, koje su preživele seksualno nasilje i koji je njen značaj u borbi za prava žena i oslobođenje od nasilja. Šta mislite o njenoj knjizi ,,Izvinjenje”?

-Prvi put sam čula za Iv Ensler 1999. godine, kada je kod nas prevedena i objavljena njena knjiga Vaginini monolozi i kada su aktivistkinje NGO Astra i glumice u JDP izvele njenu monodramu, koja je na Brodveju doživela veliki uspeh i dobila nagradu Obi, za najbolju dramu te godine. Godinama je Centar za devojke iz Niša izvodio ovu drama kod nas i u regionu. Knjigu ,,Vaginini monolozi” čine snažna, oštra i pronicljiva razmišljanja o kulturološki i sociološki najpotiskivanijem tabuu – ženskoj vagini. Knjiga je prevedena na skoro pedeset jezika i izvedena u više od 140 zemalja, nastala je na osnovu više od 200 istinitih priča žena, različitih starosnih i socijalnih grupa iz svih krajeva sveta. Revolucionalna knjiga važna za sve nas. Njena predstava Vaginini monolozi stvorila je V-Day, globalni aktivistički pokret za zaustavljanje rodno zasnovanog nasilja. Kroz raznovrsne dobrotvorne produkcije, pokret V-Day prikupio je više od 100 miliona dolara i finansirao više od 13.000 programa protiv nasilja u zajednici. Iv Ensler je osnivačica One Billion Rising – Milion žena ustaje – najveće globalne masovne akcije za borbu protiv nasilja nad ženama i devojkama. Njena nova knjiga Izvinjenje, zadivljuje! Ispričala nam je hrabro i iskreno svoju bolnu životnu priču o iskustvu seksualnog zlostavljana koje je doživela od osobe kojoj je najviše verovala i volela, od strane svog oca. Životna trauma vodila ju je u razne životne faze lutanja i traženja sebe i USPELA je – stvorila je novi život kroz aktivizam, feminizam, pisanje, pokret i podršku ženama širom sveta. I poklonila je sebi i nama svima

IZVINJENJE, lekovito za svaku žrtvu nasilja, ali i osvešćujuće za sve nasilnke – da razumeju posledice svog zločina, pokaju se i kažu: „Izvini“. Iv to nije dobila od svog oca, ali je to sama sebi darovala, kao važan čin konačnog isceljenja. Iv Ensler je američka spisateljica, dramaturškinja, pesnikinja, scenaristkinja feministkinja, aktivistkinja. Na Njujorškom univerzitetu rukovodi postdiplomskim studijama za dramaturgiju. Piše za brojne časopise i sa svojim predstavama gostuje u mnogim gradovima Amerike i Evrope, a sa glumicom Glen Klouz radila je na scenariju koji govori o sudbini žena u zatvorima. Časopis Njusvik (Newsweek) proglasio je jednom od 150 žena koje su promenile svet. Živi u Njujorku. Zahvaljujemo se Radi Gujaničić i Ženskom centru Užice, koje su prepoznale značaj ove dve izuzetne knjige, poklonile ih užičkoj Narodnoj biblioteci i darovale ih svojim sugrađankama/ima i svim profesionalcima koji se bave nasiljem nad ženama i devojkama, kao i svima koje imaju taj problem. Ove knjige deluju osnažujuće, ohrabrujuće i ukazuju da se sa razumevanjem i znanjem mogu naći novi životni putevi!

R.P.