Pocetna Društvo NAGRADA RADMILI GUJANIČIĆ

NAGRADA RADMILI GUJANIČIĆ

272
0
Podelite

Viktimološko društvo Srbije dodelilo je Nagradu za doprinos unapređenju prava svih žrtava Radmili Gujaničić, koordinatorki Ženskog centra Užice.

Kako je objavljeno na sajtu Ženskog centra Užice, u obrazloženju Viktimološkog društva Srbije se navodi da je Radmila Gujaničić njihova dugogodišnja članica „i osnivačica prve feminističke grupe u Zapadnoj Srbiji – Ženski centar Užice, u okviru koga se dugi niz godina bavi ekonomskim osnaživanjem žena uopšte i posebno žena sa sela, kao i zaštitom žena žrtava nasilja u porodici“.


Konferencija Viktimološko društvo Srbije predstavlja doprinos kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, koja je počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. U fokusu ovogodišnje kampanje je 20 godina od uvođenja krivičnog dela nasilje u porodici u zakonodavstvo Srbije, čime je postavljen važan pravni osnov za obezbeđivanje zaštite žrtava nasilja u porodici.

Viktimološko društvo Srbije osnovano je 12. novembra 1997. godine od strane grupe istraživača, aktivista i praktičara, kao udruženje građana posvećeno radu usmerenom na
unapređenje prava i zaštite žrtava kriminaliteta, rata i kršenja ljudskih prava, bez obzira na njihov pol, versku i religijsku pripadnost, politička opredeljenja ili druge karakteristike i na razvijanje viktimologije kao akademske discipline. Viktimološko društvo Srbije od osnivanja se zalaže za stvaranje zakonodavnog i institucionalnog okvira, kao i konkretnih mehanizama koji će omogućiti svim žrtvama kriminaliteta da na jednak način i u skladu sa svojim potrebama ostvare prava i dobiju adekvatnu podršku i zaštitu.

R.P.