Pocetna Društvo SNAGA EMOCIJE

SNAGA EMOCIJE

358
0
Podelite

Osnovni kriterijum za odabir fotografija za ovu izložbu, prema rečima samog autora Dragana Karadarevića, bila je vidljivost snage emocije.

U Gradskom kulturnom centru Užice, sinoć, 1. decembra, otvorena je prva samostalna
izložba fotografija poznatog užičkog fotoreportera Dragana Karadarevića pod nazivom „GKC u oku objektiva“. Fotografije, prema rečima Filipa Baralića, direktora GKC-a, govore o „najsjajnijim momentima“ događaja koje je ova ustanova kulture organizovala u protekloj godini u svom prostoru ili na Trgu partizana. Izložba će trajati do kraja godine.


Na 20 izloženih fotografija prikazana je, kako je istakao Filip Baralić, „fantastična atmosfera i radost kako izvođača, tako i publike“, a koje je Karadarević „tako vešto zabeležio svojim fotoaparatom“ i ovekovečio ih „na sebi svojstven način“. Osnovni kriterijum za odabir fotografija za ovu izložbu, prema rečima samog autora Dragana Karadarevića, bila je vidljivost snage emocije.


Karadarević je, prema rečima Baralića, tokom više od dve decenije bavljenja fotografijom „razvio autentičan stil i izraz po kojima je prepoznatljiv i daleko van Užica“. To je bio i razlog i za brojne nagrade koje je do sada dobio za svoj rad, među kojima je i njemu najdraža, nagrada za fotografiju „Laza Kostić“ 2008. koje dodeljuje Udruženje novinara Srbije.


Baralić je podsetio da je Karadarević imao priliku da zanat uči od Miloša Cvetkovića Cvekle jednog od najboljih jugoslovenskih i srpskih fotoreportera čije su fotografije objavljivali najpoznatiji domaći i svetski mediji, a koji je sinoć bio među mnogobrojnom publikom.

Dragan Karadarević zna da kaže da je za dobru fotografiju potrebno da fotoreporter, osim dobrog fotoaparata, ima i osećaj za pravi momenat, dobro oko i mirnu ruku, znanja koje se stiče kontinuiranim učenjem, ali mora beskrajno i da voli to što radi.

-Za mene je fotografija najveća ljubav – rekao je Karadarević najavljujući naredne godine
svoju retrospektivnu izložbu kojom će obeležiti dve i po decenije rada tokom kojih su njegove fotografije objavljivali brojni mediji među kojima i naš nedeljnik „Vesti“ koje su bile, a nadamo se da će biti i u budućnosti, ne samo sastavni deo objavljenih informacija, već i veoma prepoznatljive naslovne strane.

Rada Popović