Pocetna Društvo LIBERGRAF: ZAGAĐENJE ĐETINJE KONSTANTNO, A NEMA REAKCIJE

LIBERGRAF: ZAGAĐENJE ĐETINJE KONSTANTNO, A NEMA REAKCIJE

152
0
Podelite

Na reci Đetinji, neposredno ispod gradske plaže u Užicu, četvrti put ove jeseni došlo je do izlivanja nepoznatih zagađujućih materija iz kanalizacionog ispusta koje su reku obojile u belo. Iako inspekcijski organi tvrde da nije došlo do ugunuća riba u reci, veliki broj građana je na društvene mreže postavio snimke i fotografije na kojima se vide ribe koja plutaju površinom i bore se za kiseonik, navodi Libergraf u saopštenju za javnost.

U njemu se dodaje da je ,,Građanska čitaonica ,,Libergraf” na osnovu Zakona o informacijama od javnog značaja došla do Izveštaja o ispitivanju uzoraka vode koje je Zavod za javno zdravlje Užice uzorkovao 31.10.2022. godine. Rezultati ispitivanja prikazuju značajno uvećano prisustvo ukupnog aluminijuma i ukupnog kalcijuma u uzetim uzorcima, uz smanjenu pH vrednost, što ukazuje na to da zagađujuće materije dolaze sa nekog od okolnih gradilišta”.

– Krečnjak, odnosno kalcijum-karbonat, ima široku primenu u građevinskoj industriji, od maletera i betona, do boja i obloga za zidove. Alunijum-sufat se prevashodno koristi u tretmanu sirove vode, ali je njegova primena prisutna i u građevinskoj industriji za ubrzavanje vezivanja betona i hidroizolaciju betonskih konstrukcija. Aluminijum-sulfat rastvoren u vodi se ponaša kao pufer sa pH vrednosti od 3,8 – 4,0 što dodatno pojačava sumnju da je upravo aluminijum-sulfat ,,nepozanata zagađujuća materija” – kaže se u dopisu medijima.

Građanska čitaonica ,,Libergraf” zahteva urgentnu reakciju nadležnih republičkih i gradskih organa, otkrivanje i strogo kažnjavanje počinioca shodno zakonodavstvu Republike Srbije. Ukoliko se ovaj akcident ponovi, a počinioc ne bude otkriven i procesuiran, Libergraf će pozvati građane Užica na protest i blokadu gradilišta u blizini gradske plaže sve dok se ne utvrde odgovorni za kontinuriano uništavanje reke Đetinje i živog sveta u njoj.

Pored toga, od nadležnog Odeljenja za zaštitu životne sredine zahtevamo da ažurira Lokalnu listu izvora zagađivanja, i da je proširi. U ovom momentu samo četiri privredna subjekta na celokupnoj teritorija grada Užica imaju obavezu dostavljanja podataka za pomenuti registar. Lokalne samouprave su dužne da vode ove registre, da imaju pregled i da vrše inspekcijski nadzor nad zagađivačima, kako bi se šteta preventirala ili umanjila. Ako do zagađenja ipak dođe, zna se ko je nadležan a ko odgovoran. U slučaju reke Đetinje, vidimo da je zagađenje konstantno, a da nema pravovremene reakcije, a o prevenciji da i ne govorimo, navodi se na kraju saoopštenja od 6. decembra.

Ostavite odgovor