Pocetna Društvo AVRAM ILIĆ: SPREMA SE UGOVOR KOJI NIJE U INTERESU GRADA UŽICA

AVRAM ILIĆ: SPREMA SE UGOVOR KOJI NIJE U INTERESU GRADA UŽICA

703
0
Podelite

Odbornik ,,Zdrave Srbije” u Gradskoj skupštini Užica Avram Ilić upozorava na mogućnost novog nepovoljnog ugovora po grad – javno privatno partnerstvo za održavanje javne rasvete.

Ilić podseća da se na sednici užičke Skupštine koja je zakazana za 29. decembar sprema usvajanje odluke projekta javnog privatnog partnerstva za javnu rasvetu.

-Navodi se da je to potrebno, jer je javna rasveta u jako lošem stanju ,,narušena dugogodišnjim nedovoljnim ili lošim održavanjem”, a to održavanje je u proteklim godina bilo povereno privatnim partnerima kroz tendere – kaže on.

Dodaje da u ,,dokumentaciji stoji da će se ugovor praviti na petnaest godina, da se grad kreditno ne zadužuje, ali će 15 godina plaćati mesečnu nadoknadu partneru”.

-Da će se ostvariti ušteda električne energije, da će javna rasveta biti zamenjena LED sijalicama i da će u intervalu od 22 časa do 05 raditi sa 50 odsto kapaciteta, naravno da se očekuje smanjenje potrošnje, ali sve to može i grad da uradi formiranjem radne jedinice u okviru javnog preduzeća, što smo u više navrata predlagali na prethodnim sednicama – smatra Avram Ilić (ZS)

Primećuje da ,,za zamenu kompletne mreže led rasvetom nije potrebno 15 godina i ovaj ugovor koji se sprema će nas mnogo koštati i nije u interesu grada. Ilić navodi ,,da Posle javnog prevoza, sada javna rasveta ide u ruke privatnih lica, dok se isto sprema za parking servis, postavlja se pitanje šta je sledeće i zašto Užice gubi snagu, zašto se odriče poslova u kojima može da ostvari prihode već ih prepušta privatnom partnerstvu” i zaključuje da se sve to dešava u Užicu, gradu koji je među prvima na svetu imao hidrocentralu i javnu rasvetu.