Pocetna Kultura PRVA NAGRADA FILIPU BARALIĆU

PRVA NAGRADA FILIPU BARALIĆU

394
0
Podelite

Prva nagrada 34. Užičkog regionalnog likovnog salona pripala je Filipu Baraliću, druga Ani Marković, a treća Vladimiru Antiću

U Gradskoj galeriji u Užicu 22. decembra otvorena je izložba 34. Užičkog regionalnog likovnog salona koju čine 30 radova 24 umetnika koja će trajati do kraja februara. Prvu nagradu dobio je Filip Baralić, master vajarstva iz Užica za rad „Polet V.02 Beta (varijacija)“, crno-beli poliptih velikih dimenzija u tehnici lak na platnu, a delovi su nastali korišćenjem šablona. Druga nagrada je pripala slikarki Ani Marković iz Užica za pano „Negde postojimo“, koji sadrži skoro sto minijaturnih crno-belih crteža na kojima su karikaturalno prikazani ljudi i njihovi karakteri, a treća Vladimiru Antiću, umetniku iz Čačaka koji godinama živi i radi u Užicu, za dve analogne crno-bele fotografije „The End is Near“, za koje se ističe da on „svesno dopušta da mrlje i trunčice definišu njegov rad“, koji podseća „na stare fotografije zamagljenih obrisa“.

Pohvale Salona uručene su užičkim umetnicama, slikarki Katarini Trnavčević za arhitektonske pejaže, izrađene u tehnici akrilik na platnu i vajarki Ani Lazić za skulpturu od poliestera pod nazivom „San“. Nagrade je uručio Ratko Trmčić, član Gradskog veća zadužen za društvene delatnosti. Na ovaj način je, prema rečima direktora Zorana Cvetića, zatvorena i izlagačka sezona Gradske galerije u
ovoj godini.

U obrazloženju žirija za prvu nagradu koju je dobio Filip Baralić, između ostalog se navodi da je „ideje bliske nemačkoj neoavangardi autor preneo u slike napetog ritma modularnih sekvenci“, da rad „asocira na ranog Markusa Liperca u apstrahovanju objekata koji, simulirajući realnost, ostaju fiktivni, kao i u fokusu na militarijama“ i da „to navodi na angažovanu poziciju u preispitvanju sadašnjosti“.

Sam Baralić kaže da je rad nastavak njegovog dugodišnjeg istražvanja o dekonstrukciji ljudske figure, lika i karaktera i da je mali eksperiment, jer se prvi put oprobao u slikarstvu s obzirom da se bavi skulpturom.

-Težio sam, prvenstveno, čistom likovnom izrazu, bez ikakvog angažovanog narativa, ali asocijacije mogu da budu razne – izjavio je Baralić. Za Filipa Baralića protekla godina bila je uspešna. Imao je samostalnu izložbu u Beogradu u septembru na kojoj je prvi put i prikazao ovaj rad, pre nekoliko dana završen je konkurs Ministarstva kulture za otkum umetničkih dela za formiranje kolekcija, gde mu je skulptura ušla u zbirku Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija.

-Kao i za sve umetnike, nagrade nisu polazište za bavljenje umetnošću. Lepo je što ova nagrada dolazi od struke i to je motivacija i znak da sam na dobrom putu – kaže Baralić.

Prema rečima Katarine Dogandžić Mićunović, istoričarke umetnosti iz Užica i članice selekcione komisije i žirija za dodelu nagrada, većina radova izrađena je u tradicionalnim tehnikama, ali ima i onih koji pripadaju novom realizmu, moderni i postmoderni. Navodi da joj je žao što nema radova koji pripadaju novim umetničkim praksama što bi upotpunilo sliku Salona.

Osim Katarine Dogandžić Mićunović članovi selekcione komisije i žirija bili su i Jelena Šalinić Terzić profesorka na Fakultetu umetnosti u Kragujevcu i Žarko Vučković, profesor na Akademiji likovnih umetnosti Zvečan.

Tekst: R. Popović
Foto: N. Kovačević