Pocetna Društvo OTPAD KAO ALTERNATIVNO GORIVO

OTPAD KAO ALTERNATIVNO GORIVO

340
0
Podelite

Nemački GIZ radi procenu mogućnosti pripreme RDF goriva u „Dubokom“ tako da je planirano da studija bude završena do kraja 2022. godine. Iskustva drugih zemalja pokazuju da se otpad kao alternativno gorivo može koristiti u cementroj industriji ili u termoelektranama

Svaka poseta kompanijama i firmama koje se bave upravljanjem otpadom i njegovim zbrinjavanjem je vrlo značajna zbog iskustava u tim gradovima i zemljama. Nedavno su predstavnici Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Duboko“ Užice posetili fabriku Titan cementare u Solunu koja koristi otpad kao alternativno gorivo.

Mr Momir Milovanović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Duboko“ Užice ističe za „Vesti“ da su zaista videli značajne napretke u radu i iskorišćavanju otpada u energetske svrhe.
-Otpad dobija novu šansu da ne ide na telo deponije. Njihova iskustva su za nas ohrabrujuća u kom pravcu i mi želimo da idemo. Oni sav neopasan industrijski otpad pripremaju u alternativno gorivo u cementnoj industriji. Na godišnjem nivou oni 60.000 tona otpada prerade i iskoriste ga u proizvodnji cementa. Onaj deo komunalnog otpada koji odgovara kriterijumima i standardima maksimalno koriste – ističe Milovanović.

On dodaje da u tehnološkom procesu žele da modernizuju Centar za selekciju, ali i da se
na mestu nastanka vrši dobra primarna selekcija, pa da se otpad koji ima toplotnu moć koristi u cementnoj industriji ili u termoelektranama. Cilj je da se smanje količine koje idu na deponiju a poveća izdvajanje koje otpadu daje novu vrednost.

-Oprema koju smo videli u Solunu nije komplikovana, tako da je i kod nas to moguće uz finansiranje studija i postrojenja onih koji će to koristiti kao gorivo uz neophodne dozvole. Važno je i da budu garant, da sve što proizvedemo i otkupe. Mi smo spremni da uđemo u te poslove jer godinama kroz analize, studije i iskustva kako to drugi rade tražimo najbolje načine da to kod nas primenimo. Velike su šanse da je to izvodljivo – objasnio je Milovanović.

Nemački GIZ radi procenu mogućnosti pripreme RDF goriva u „Dubokom“ tako da će ta studija biti završena do kraja ove godine. Najveći benefiti za ovo preduzeće su čuvanje deponijskog prostora koga je sve manje i manje a sa druge strane da finansijski i prihodujemo. U ovom preduzeću očekuju da će primarna selekcija zaživeti u 2023.godini na mestu nastanka u devet lokalnih samouprava koje su u okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Duboko“ Užice jer je stigla komunalna oprema koja će biti podeljena građanima. Taj otpad će se i posebno evidentirati iz koje lokalne samouprave dolazi i onda ga je i lakše pripremati kao alternativno gorivo.

Tekst i foto: Dragica Cvijović