Pocetna Društvo DA U NOVOJ NAJVEĆI IMETAK BUDU ZDRAVLJE I SREĆA

DA U NOVOJ NAJVEĆI IMETAK BUDU ZDRAVLJE I SREĆA

435
0
Podelite

Godinu na izmaku svakako su obeležili rat u Ukrajini i energetska kriza, a u Srbiji eskalacija kosovskog problema i rast cena. Izlazak iz kovid sistema Zdravstvenog centra i proglašenje Užica za grad kulture 2024. godine vesti su koje su nas ove godine najviše obradovale

„Omikron“ se u januaru potrudio da nama i lekarima zagorča život u redovima za pregled. U ovom mesecu „valjaoničari“ su iskazali zadovoljstvo postignutim rezultatima, a kod Ložioničkog mosta nezadovoljni Užičani blokirali saobraćaj tražeći zabranu esksploatacije litijuma. Vlast i opozicija su se sporile i oko referenduma o ustavnim promenama 16. januara, jedni su bili „za“, a drugi za bojkot i sve u svemu bio je to slab odziv. Umetnici i sportisti i ove godine bili su vedrija strana užičkog sveta. Olivera je proglašena za sportistu godine. Branko, Bojan i Filip pobedili u plivanju za Časni krst. Gold gondola nabavila novih dvadeset kabina, a deca sa Kosova i Metohije boravila na Mitrovcu. Početkom februara najavljena je sanacija klizišta u Koštici. „Zdrava Srbija“ protestovala u Sevojnu tražeći da pedijatar radi, a za lokalne izbore u Sevojnu, parlamentarne i predsedničke 3. aprila uveliko tekle pripreme i vlasti i opozicije. Za „Vesti“ je govorio Nebojša Stamenković, trener analitičar fudbalske reprezentacije Srbije. Tehnička škola „Radoje Ljubičić moderno je opremila četiri kabineta. Najavljeno ulaganje 70 miliona u MZ Turica. „Libergraf“ podneo peticiju za zaštitu kanjona Đetinje. Istoričarka Vesna Lučić govorila za „Vesti“ o tome kako Sretenje podseća i opominje. Predstavljen kapitalni projekat budućeg bolničkog kompleksa, procenjenog na 80 miliona evra. Zlatibor dobio novu atrakciuju – vertikalni panoramski točak. „Svitak“ objavio pesme Pauna Petronijevića povodom šest decenija od njegove smrti. Kraj februara i kampanja za izbore, oglašavanje stranka i predstavljanje kandidata i nosilaca listi za izbore u Sevojnu. Povodom Dana državnosti odlikovan požeški „Imold“, a „Vukova nagrada“ pripala Slavici Stefanović, direktoru Narodnog muzeja. Zoran Stamatović u ime Narodnog pozorišta primio Sretenjski orden. Mart i jubilej Umetničke škole dve decenije rada i sjajna izložba u Gradskoj galeriji. Užičanin Vladimir Milosavljević javio se iz Ukrajine i sa čitaocima „Vesti“ podelio utiske
o životu običnih ljudi dok je besneo rusko-ukrajinski sukob. Romski pesnik Peđa Jovičić izjavio da „pesme nema ako se duboko ne zagazi u blato zvano život“. Karatiskinja Lidija Trmčić osvojila dve zlatne medalje i ostvarila veliki uspeh.

Konačno izašli iz kovid sistema, obradovala nas dr Nataša Gagović, v.d. direktora Zdravstvenog centra. Grad izdvojio 19 miliona za sufinansiranje medija, ali ne samo užičkih i zato se redovno treba javljati na konkurs Grada Čačka. Stranke i lideri „Zavetnika“ i „Zdrave Srbije“ došli po ciči zimi u Sevojno u okviru kampanje za lokal. I Zorana Mihajlović u Krvavcima, ali o temi energetska efikasnost, a na Trgu u okviru kampanje. U privrednoj komori info-centar povodom ukrajinske krize. Potpisan ugovor o izgradnji obilaznice u Ministarstvu za infrastrukturu sa kineskim izvođačem. U razvoj poljoprivrede 37 miliona odlučilo Gradsko veće. Iz „Čigote“ poručili sve više gojazne dece
– oprez i prevencija! Održana premijera predstave „Svinjski otac“ u režiji Branka Popovića. Kampanja se zahuktala, počeli radovi na obilaznici, Ponoš ispred Gradske kuće, „Zavetnici“ u bioskopu.

Demokrate u Sevojnu svojski za veći budžet. Ivica Dačić i socijalisti poručili iz „Sieste“ da Srbija treba da bira svoj interes, a vojni tužilac Branimir Petronijević, da bi ponovo branio Kosovo. Koalicija“Moramo“ odlučno „ne trovačima dece“, a Boško Obradović obreo u Kremnima. Vučić na mitingu u hali Veliki park, a Suverenisti ponovili decentralizacija, decentralizacija i decentralizacija. Na „Kikinim danima“ nagrada Brnakici Jeremić. Muharem Bazdulj u Narodnoj biblioteci, a Miljko Mitrović kazivao o svojoj pesničkoj avanturi. Preminuo Milovan Vitezović. I biše izbori 3. aprila. Vlast naprednjacima u Sevojnu na čelu sa Mirjanom Đurić, a za predsednika ponovo izabran Aleksandar Vučić.
Ministar Stefanović u „Prvom partizanu“, a na naslovnici „Vesti“ zasluženo gomoglasni pop hor G.L.A.S. Izašla monografija posvećena kostimografu Snežani Kovačević, a naš list pisao o tome kako Aleksandar.

Kostić pravi kuće od balvana. Dragica Milčanović proglašena najboljom medicinskom sestrom u Srbiji. Došli su i vaskršnji i prvomajski praznici. Čedanka Andrić iz „Nezavisnosti“ bila glasna „Nema nazad – samo napred“. U maju premijera „Mesec (dana) na selu“. Milana Neškovića. Košarkaši „Zlatibora“ šampioni. Na smotri recitotora prvi Sergej Kurćubić, a u Srednjoj Dobrinji povratak Miše Stanisavljevića. U Galeriji skulpture Dejana Trivunca i u Mokroj Gori održan u januaru zbog korone odgođeni Kustendorf. Dobijeno 15 saniteta od Ministarstva zdravlja. Šuškalo se o astronomskim nadnicama za berače malina i rečeno da berač nije hirurg. Iz Gradske toplane stigla uveravanja da će učiniti sve što je do njih da bi zima bila topla. Potpisan finansijski ugovor o sanaciji klizišta u Koštici. U GKC-u prikazan film „Zlatni dani užičke košarke“. Strelci „Alekse Dejovića“ prvaci Srbije. Zlatiborski eko agrar seljacima ponudio mehanizaciju na uslužno korišćenje, a suša i užički „Vodovod“ zapretili ograničenjima u isporuci vode zbog zalivanja malinjaka. Monografija i sećanje na dr Miloša Božovića na Zlatiboru. Ambasadori EU o novim projektima u Užicu, a na Trgu u junu plesali budući prvaci.

U bolnici bili norveški lekari, a u Gradskoj galeriji Arpad Pulai prikazao „Moć vune“. GFK „Sloboda“ u Prvoj ligi, a Gimnazija dobila silne pohvale za znanje đaka overeno na prijemnim ispitima za fakultete. Dragan Subotić na pres konferenciji o uspešnom poslovanju i planovima „Bakra“, a malina akontno 450 dinara. „Religija kao sudbina“ i mr Dragan Dragojlović u Narodnoj biblioteci, a u GKC-u izložba Željka Markovića „Ruzmarin, snjegovi i šaš“. Teatar „Inat“ trijumfovao sa „Gospođim ministarkom“. U Užicu naređeno racionalno korišćenje vode. Slobodan Kuzmanović govorio o povećanom interesovanju za subvencije u poljoprivredi, i sve više pažnje posvećivali smo odlaganju kabastog otpada. Ivana Parlić (NS), postala jedini poslanik iz Užica iz redova i pozicije i opozicije. Jul i sezona odmora, a na Kotromanu završena rekonstrukcija i šest traka u funkciji dok je u Užicu trajao prvi džez festival. O penzionerima na Aleksića mostu, mentalnom zdravlju dece i izložbi „Identitet geometrije“ za svoje čitaoce pisale „Vesti“.

Opština Čajetina poklonila zemljište Hilandaru za duhovni centar. Polovinom jula Ninko Tešić, direktor „Impol Sevala“, upozorio da se dobit ne istopi, a Arhiv poklonio knjige Belom dvoru o Petru Drugom Karađorđeviću čiji je izdavač. Dino Bajrić pobedio u skokovima, a kuće na Rakijskoj pijaci zatražile zaštitu od pucanja pod naletom teretnog
saobraćaja.Na parkingu „Međaj“ počela naplata, „gardasil“ preporučen za zdravlje mladih, a na Kadinjači družili se užički i slovenački DVD vatrogasci. Neolitsko naselje u Staparima primilo prve turiste, a Altomanovića tvrđavu najviše pohodili stranci. Lazar Kostić u avgustu postao juniorski prvak Evrope u bilijaru Dani bornice na Jelovoj gori nisu utihnuli, naprotiv. U Galeriji Petar Božović i oni koji dolaze, a mi uživali u još jednom „Žestivalu“. Krajem meseca izgubili dragog kolegu i jedno od najboljih užičkih pera novinara Svetislava Tijanića. Završen je magistralni cevovod u Sevojnu. a u dečjem bazenu na Plaži nisu se složile sve kockice, posebno one na dnu. Održan dečji fudbalski turnir „Radomir Antić“ i ustanovljena nagrada za fer plej koja nosi ime Mašan Martinović po dečaku koji je nastradao na Cetinju. Polovinom septembra još jedna tragedija i pogibija četiri mladića kod Surduka. Bili su to dani kada je Užice plakalo. Učenici Ekonomske škole bili na obuci u Nemačkoj.

Početak oktobra i jubilej „Vesti“ obeležen u Narodnom muzeju izložbom ,,80 plus 1“ i „50 plus 1“ jubilej Radio Užica. Dodeljena priznanja uz reči hvale za godine trajanja. U Lunovom Selu Miholjski susreti sela, prva manifestacija posle pola veka. U GKC-u „Pogled iza štafelaja“ Radomira Vergovića. U Jokanovića kući izložba Narodnog muzeja „U malom Carigradu“ Za Dan grada dodela priznanja i povelja dr Vladimiru Popoviću. Veterani u ovom mesecu zatražili bolji status, a u Galeriji Užičani uživali u velikim formatima poznatih slikara. Na Sajmu knjiga krajem oktobra predstavljeni užički izdavači, a u Biblioteci dvobroj časopisa „Gradac“ posvećen Ljubimiru Simoviću. Početkom novembra sve više se pričalo o ženskom preduzetništvu, a 27. Jugoslovenski pozorišni festival dobio još jednog laureata predstavu „Ajhman u Jerusalimu“. Dr Laza Lazarević, lekar i književnik dobio spomen ploču u Mokroj Gori.

Pljuštala saopštenja zbog „obimnih“ radova u Ratarskoj. Početak decembra doneo je lepe vest – Užice prestonica kulture 2024. godine, šljivovica na listi UNESKO i Karadara imao prvu samostalnu izložbu. Ali uvek ima neko ali… Grejanje je poskupelo 18 odsto, zucka se o struji, a i piletina se po cenama pretvorila u nekadašnju jagnjetinu. Bilo kako bilo, u godini koja predstoji želimo da vas zdravlje služi i da vlada mir kod nas i u svetu. Sve ostalo nam je nažalost, dobro poznato.

Tekst i foto: Žanka Erić