Pocetna Društvo BOŽIĆNO PROLEĆE, PČELINJACI I PRVI SNEG

BOŽIĆNO PROLEĆE, PČELINJACI I PRVI SNEG

459
0
Podelite

Ovogodišnji Božić biće upamćen i po neuobičajeno visokim temperaturama za ovo doba godine. Tolo vreme izazvalo je cvetanje ruža i drugih cvetnica u užičkim dvorištima i dolazak vesnika pre proleća.

Pojavile su se jagorčevine i visibabe koje su uobičajene za februar i mart, a u žardinjerama užičkih višespratnica procvetali prvi karanfili i muškatle. Pčelari nezadovoljno odmahuju rukom jer toplo i varljivo vreme i cvetovi kad im vreme mogu izazvati probleme i zato svaki odgovoran pčelar proverava stanje legla u košnicama. Prema rečima Petra Lukića iz Udruženja pčelara Užice za sada nema opasnosti za pčele, jer su to najpametnija društva i ne stoji priča da mogu izlaskom da se smrznu zbog mraza.

-Jedina nezgoda zbog proteklih visokih temperatura jeste što pčele crpe veću količinu hrane i treba proveriti stanje u košnicama. Svaka temperatura preko 15-16 stepeni kod pčela izaziva veću potrebu za hranom i potrebno je prihranjivanje u slučaju nedostatka – navodi Lukić. Po njemu veći problemi za pčelinjak bili su ose i stršljenovi tokom jeseni.

Žanka Erić