Pocetna Društvo ČASNI KRST I ZLATNIK NEBOJŠI BOŽIĆU

ČASNI KRST I ZLATNIK NEBOJŠI BOŽIĆU

2308
0
Podelite

Ovogodišnje, 13. plivanje za Bogojavljenski krst u Užicu posle dve godine pauze zbog pandemije kovidom 19, organizovano je drugačije iz bezbednosnih razloga zbog povećanog priliva vode u Đetinji. Tako se svih 74 prijavljenih učesnika za plivanje za Bogojavljenski krst, među kojima i jedna devojka Kristina Nikolić (1975), simbolično, u grupama spustilo u reku na gradskoj plaži nakon što su sveštenici užičke crke osveštali vodu.

Učesnici su se dogovorili da Časni krst i zlatnik koji daruje zlatara „Karat“ pobedniku plivanja, uruče mladom Užičaninu Nebojši Božiću (1990) koji se bori sa teškom bolešću što su i učinili zajedno sa organizatorom ove manifestacije. Oni su poželeli da ovaj dar Nebojši bude dodatna snaga da pobedi bolest i ozdravi. Posle osveštanja vode u reci Đetinji, predstavnici užičke crkve pozdravili su mnogobrojne okupljene građane i sve koji su se prijavili za plivanje čestitajući im za hrabrost da dođu na nabujalu Đetinju i da u „jednom simboličnom spuštanju u reku primite i poneste taj blagoslov božiji koji je danas išao na sve vode u celom svetu“.

Učesnike i okupljene građane, pozdravila je i gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević, rekavši da je ovog puta plivanje za Bogojavljenski krst drugačije iz bezbednosnih razloga.

-Reka Đetinja je nabujala, jako je brza i mutna i ne smemo nijednog trenutka ugroziti život nijednog plivača – rekla je gradonačelnica Užica. Ona je podsetila da plivanje za Bogojavljenski krst simbolizuje želju za životom, napretkom i svim sugrađanima čestitala praznik i poželela dobro zdravlje.

Plivanje za Bogojavljenski krst održano je pod pokroviteljstvom Grada Užica u organizaciji JP ,,Veliki park” i uz blagoslov SPC. Manifestacija je počela litijom koja je krenula pola sata ranije ispred crkve Svetog Đorđa.

Rada Popović